Италианска афера. Или как да си поръчам кафе в Италия?

Италианска афера. Или как да си поръчам кафе в Италия?


Италианска афера. Или как да си поръчам кафе в Италия?
19-03-2013

Еспресото в Италия е голямо предизвикателство дори и за любителите на силното кафе. Оказа се, че не е толкова лесно да си поръчаш кафе в Италия. И то не заради езиковата бариера.

В Рим пиенето на епсресо стартира от ранни зори. Малките кафенета отварят врати към 6.30 сутринта. Най- добрата стратегия, за да имаш успех с поръчването  на кафе, е да наблюдаваш италианците как си поръчват.

Първо, влизат и усмихнато кимват, казвайки едно “Buongiorno”[Bon-jor-no] (б.а Здравейте) или Ciao на бармана, той/ тя обикновено отговаря с кимване и едно „Prego” [Pre-go], което означава „Моля”. Тук трябва да добавя, че всяко едно уважаващо себе си кафене, дори и от 2 квадратни метра, разполага с витрина, на която са наредени най-различни кроасани.  

 

 

Разменяйки си любезности с бармана, докато си чака еспресото, капучиното или латето, италианецът ще мушне един, два кроасана и ще си чете вестника. Кафето не става веднага. Минават минути. Никой не бърза. Всеки се наслаждава на кроасана си. После гълта кафето набързо казва „Ciao” и заминава.

Така, всичко изглежда перфектно. И аз така направих казах здравей, поръчах еспресо, взех кроасан и чакам. Получих еспресо, едвам покриващо една трета от малка еспресо чашка. Изпих го и изтръпнах - беше много силно.

 

 

На следващият ден постъпих по-разумно. Първо, обясних как искам да ми напълнят чашката за еспресо до горе, и после казах макиато.

Макиато ми звучеше много италианско. Надявах се, че ще ми сипят малко мляко. Не исках да рискувам с лате, защото до колкото знам, латето е по-млечно от капучиното. А при тях, капучиното е чаша  мляко с късото еспресо. Вкуса на кафето се размива с млякото.

Направи ми впечатление, че не ми напълниха чашата до горе, а само до половината.  После, с малка лъжичка, добавиха малко пяна от загрятото мляко. Perfetto!!!

 

 

Явно за италианците, да напълнят чашата за еспресо до горе е голямо свешенодействие. Повече не се и опитвах да настоявам. В Италия, няма "нормално" еспресо.

Поръчвах си “uno еspresso lungo makiato” – едно дълго еспресо макиато, и ако имах късмет ми пълниха чашката с кафе на 2/3ти.

Определено беше по-добре.

Корасаните няма да коментирам - с портокалова глазура, крем, шоколад. Пробвах и канолите – тънки фунийки напълнени с крем. Невероятни….

 

 

 И други вкусотии.............

 

 

 

 

....

 

Деси
Love calls everywhere and always…

Love calls everywhere and always…
14-02-2017
Според будизма, истинската любов има четири аспекта – великодушие, състрадание, радост и свобода. Не се страхувайте да покажете любовта си, да бъдете себе си, да заявите присъствие, да осъзнаете своето място и да оцените мястото и присъствието на другия в живота си... Думи като „Аз съм тук, за теб “ и „Аз ...
виж още ...
виж всички
Flower
Flower

Какво имам в хладилника?

Ако се чудите какво да сготвите с продуктите, които имате в хладилника, използвайте нашата търсачка. Въведете основен продукт и негов подвид, натиснете "Търси". Ще се появи списък от рецепти които съдържат всички продукти или част от тях.
Flower


Flower

Най-харесвани

Великденски КозунакДива ферментация на зеленчуци
Малиново изкушениеКартофен пай с леща и бакла
Соден хляб с лимец, босилек и чесънДвойно шоколадови кексчета с привкус на мента и лайм
Печен патладжан по персийски Картофени кюфтета
Flower

Студено кафе с ароматни подправки

Студено кафе с ароматни подправки
21-08-2016
  Всяко едно пътуване  на юг или на изток от Европа, е наслада както за душата, така и за небцето. И ако на изток към централна Азия, чаят постепенно измества кафето, то на юг към Африка, не само че е ежедневие, но и държи челни позиции.   Преди време попаднах на публикация на ...
виж още ...
виж всички

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек
08-02-2016
Сто процента освежаваща напитка за горещ или просто „труден“  ден. Всичко от което се нуждаете е парче охладен пъпеш, няколко стръка пресен босилек, вода и лед. Блендирайте или пасирайте всичко заедно. Декорирайте със свежи листенца босилек и сервирайте във висока стъклена чаша.   Наздраве,   Деси
виж още ...
виж всички