По Пътя на коприната- Узбекистан и Киргизстан. София-> Истанбул->Ташкент.

По Пътя на коприната- Узбекистан и Киргизстан. София-> Истанбул->Ташкент.


По Пътя на коприната- Узбекистан и Киргизстан. София-> Истанбул->Ташкент.
15-08-2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13.07.2014 София

 

5:29 неделя сутрин - събудих се изведнъж и станах с отскок. Толкова рязко за работа не съм ставала никога. Помислих си, че съм се успала за полета - навън вече се беше съмнало. Измих се и отидох до раниците – малката и голямата,  подпрени до входната врата.

От предишната вечер ме гложди мисълта, че съм взела прекалено много неща. Не искам да съм човекът с най-много ненужни вещи в групата. Две термо блузи, шал и няколко тениски останаха – то се е видяло, че ще се пере. Все пак, нали си нося щипки, въженце за простор и сапун за пране;)

Спрях водата, изключих няколко електро уреда и потеглих с такси към летището. Полетът за Истанбул е сутрешен, след това вечерен за Ташкент.

 

 

 

Истанбул

 

Чудех се какво да правя – дали да сляза до града или да отида в близкия до летището мол, в който има аквариум. Нямах време да проуча пътя до там и се отказках от морския свят.

Реших да си хвана метрото, после трамвая, по познатия ми вече маршрут, към стария град. Там, ще изпия едно кафе на любимото място – хълмът до двореца Топ Капь. Оставих ръчния багаж на гардероба, който се намира точно до изхода за метрото и струва 15 турски лири за 24 часа.

С мен взех само фотоапарата и Spot-a. Забравих си телефона. Но се сетих, че това е идеалната възможност да изтествам изпращането на съобщения чрез SPOТ-а. Имам едно специално за случая – „Нямам обхват на телефона, но всичко е наред;)”. Съобщението, заедно с GPS координатите, ще бъдат изпратени по имейла на предварително дефинирани хора;)

Работи без грешка, новите специални батерии си заслужаваха парите.  За тези, които не са запознати – SPOT–а е проследяващо устройство. Когато е включено, през 10 минути изпраща координатите къде се намираш.  Предварително си дал интернет линк на твоите приятели и те могат да те следят в google maps как се движиш. Имах го от няколко дни и от тогава тествах из улиците на София. Преди да му сменя батериите, не работеше хич добре – от 3 точки предаваше само една. Оказа се, че наистина трябва да работи с батериите по спецификация.

Спокойна съм.  Всички техники работят. Пия си кафето и гледам Мраморно море, Босфора и Златния рог. В далечината се виждат и Принцовите острови. Само преди седмица бях там.

 

 

Горещо е и потеглих на обратно към летището.

Турските авиолинии, за поредна четвърта година, са обявени за най-добрата авиокомпания в Европа. За това не се учудвам, че летището гъмжи от хора. Позиционирах се срещу бизнес лаунджа, можех да им използвам интернета. В таблета си имах запаметена паролата от предишната седмица, когато пътувах по работа в бизнес класата;)

Сетих се, че не ми остана време да купя малки подаръчета за домакините на къщите, където може би ще спим и отидох да купя шоколадчета от безмитния магазин. Шоколадът се цени из цял свят…

Два часа преди полета се кротнах на една пейка с руския разговорник в ръка…

 

14.07.2014 Ташкент

 

1:40 рано сутринта кацнах в Ташкент. Самолетът беше пълен и всичките хора се струпаха на лентата за багаж. Започна се едно дърпане на торби и чанти. В крайна сметка, след около час и половина, си разпознах раницата. Съвсем я бях отписала.

Следваща стъпка беше попълване на митническа декларация. В нея задължително трябва да се спомене колко пари в брой имаш, във всички валути които носиш, както и техниката която носиш. Много се чудих SPOT-a как да го впиша. Ако напиша проследяващо устройство - там си остана. Ако не го напиша, катo ме тарашат на влизане в метрото или някъде другаде, може да ме питат какво е това и защо не съм го вписала, пак щеше да си замине :D Голяма чуденка? Накрая го представих като GPS и му се размина;D

Минах задължителен скенер на багажа. Митнически служител ми прегледа декларацията, подпечата я и ме пусна да си ходя. Тази декларация трябва да се пази до напускането на страната. Може да се наложи да я покажеш, ако бъдеш спрян от полицията и те искат да я видят. От фирмата, която ми изпрати покана, също ме посъветваха да впиша всичките пари, които ще нося в брой, защото при проверка, ако сумата не отговаря, глобите били много големи.

Когато излязох от летището веднага ме наобиколиха да ме питат дали не искам такси. Таксата е около 10 $. Неофициално, разбира се.

Аз си бях резервирала предварително такси, когато си платих таксата за екскурзията. Отне ми малко време да открия шофьора, който  чакаше с табела. Вече беше около 3 и нещо часа през нощта и нямаше никакъв трафик. За 15 минути стигнах до хотела.

 

15.07. 2014 Ташкент

 

Имах чувството, че тъкмо си легнах и се съмна. За днес бях планувала обиколка на Ташкент и купуване на билет за бързият влак до Самарканд.  Преди да тръгна закусих и обмених пари. Градинката на хотела изглеждаше добре. Масите и нещо като дървена спалня покрита с дюшечета и възглавнички, по средата с една малка дървена масичка, бяха разположени под дебелата сянка на астмите.  Тези дървени легла, под дебелата сянка, бяха много популярни навсякъде из Узбекистан.

Обмених пари на рецепцията. Разбира се - незаконно. Един мъж отиде до някъде да вземе пари после се върна и ми даде 270 000 Сом-а срещу моите 100 долара. Три дебели пачки с пари.

Прибрах се в стаята да оставя една част, а другата натъпках в раницата. И тръгнах.

Ташкент се  оказа приветлив социалистически град – широки булеварди и тротоари. Чист с много зелена растителност. Изкуствено направени напоителни канали пълни с вода. Всеки си миеше пред заведението и магазина. Все пак малко стерилно ми се струваше. Много ми напомняше на Русия и България преди 1989 година.

Но това е всичко, без специални паметници на културата и стари забележителности. Имаше много паркове и сгради отговарящи на грандоманията на президента диктатор. Няколко нови бизнес и жилищни сгради със скъпи магазини.  

Не беше позволено да се снима в метрото и около правителствените сгради.  Така или иначе все още се чувствах странно на това място, че хич не ми се снимаше.

За целият си престой в Ташкент, направих много малко снимки. Сега, като ги преглеждам имам само от пазара;( За което моля да ме извините. Имах желание да снимам, но първата снимка, която направих се оказа на сградата на тайните служби. Полицаите ме фиксираха от някъде и ме помолиха да я изтрия. Тази случка малко ми уби желанието да снимам.

В северозападната част на града се намира огромния „Чоршу”пазар. Където, няколко дни по-късно, снимах на воля.

 

 

Отидох до жп гарата. Успях да си купя билет за местния влак стрела до Самарканд. За два часа изминаваше около 350 км и билетът струваше 22 долара.

След това се отправих на разходка. Към обяд слънцето вече напичаше много сериозно. Бях в близост до мястото с многото  улични заведения за хранене, описани в пътеводителя на Lonely Planet. Реших да ги обиколя и да обядвам някъде там. Седнах в заведението с най-много хора.

Първи сблъсък с реалността – няма нищо без месо! Узбекистанското  меню е просто и питателно – 3 вида супи с месо, кебаб, шашлик, плав (ястие с ориз и месо), салата домати, краставици и сирене (най-често сервирани под формата на гръцка салата), кисело мляко и хляб. Невероятни дини и пъпеши.  Ако ти харесва!

 

 

В менюто на ресторанта разпознах нещо като таратор с картофи и си го поръчах заедно с гръцка салата и хляб. Уви - „тараторът” имаше добавка варено месо и яйца :D

 

 

Хапнах си набързо и се прибрах в хотела.  Напичаше адски и температурата достигна около 40 градуса. Вече бях изпила повече от 3 литра вода.

 

Късният следобед обиколих и центъра. Подреден с големи сгради и много паркове….Нищо екзотично.

 

Ташкент е лесен за ориентиране град -  няколко големи булеварда с пресичащи го по-малки улички. Имах карта на широкия център и много лесно се ориентирах с помощта на компаса;)

Всички хора говорят руски. По-младите говорят и английски. На обществените места като музеи, гари, ресторанти и в кратки полезни разговори с местното население в малките населени места, се оправях на руски.

 

Вчера един приятел ме попита, дали информацията в Lonley Planet отговаря на реалността в Ташкент? Отговорът е да, но 2 дена са напълно достатъчни за престой и разходка в този град.

 

Прибрах се в хотела и си легнах, за да се наспя. На следващият ден потеглих към Самарканд…

 

Очаквай продължение...

 

Деси

 

По Пътя на коприната - Узбекистан и Киргизстан. Подготовката.
По Пътя на коприната - Узбекистан и Киргизстан. Подготовката.

По Пътя на коприната - Узбекистан и Киргизстан. Подготовката.
11-08-2014 19:23
Не се сещам кога и как се зароди в мен желанието за пътуване из Централна Азия. Може би беше още преди няколко години, когато си купих книгата на английския пътешественик Колин Таброн – Сенки по пътя на коприната. Четейки, такова пътуване ми изглеждаше, както много интересно, така и много далечно и ...
виж още ...
Flower

Love calls everywhere and always…

Love calls everywhere and always…
14-02-2017
Според будизма, истинската любов има четири аспекта – великодушие, състрадание, радост и свобода. Не се страхувайте да покажете любовта си, да бъдете себе си, да заявите присъствие, да осъзнаете своето място и да оцените мястото и присъствието на другия в живота си... Думи като „Аз съм тук, за теб “ и „Аз ...
виж още ...
виж всички
Flower
Flower

Какво имам в хладилника?

Ако се чудите какво да сготвите с продуктите, които имате в хладилника, използвайте нашата търсачка. Въведете основен продукт и негов подвид, натиснете "Търси". Ще се появи списък от рецепти които съдържат всички продукти или част от тях.
Flower


Flower

Най-харесвани

Великденски КозунакДива ферментация на зеленчуци
Малиново изкушениеКартофен пай с леща и бакла
Соден хляб с лимец, босилек и чесънДвойно шоколадови кексчета с привкус на мента и лайм
Печен патладжан по персийски Картофени кюфтета
Flower

Студено кафе с ароматни подправки

Студено кафе с ароматни подправки
21-08-2016
  Всяко едно пътуване  на юг или на изток от Европа, е наслада както за душата, така и за небцето. И ако на изток към централна Азия, чаят постепенно измества кафето, то на юг към Африка, не само че е ежедневие, но и държи челни позиции.   Преди време попаднах на публикация на ...
виж още ...
виж всички

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек
08-02-2016
Сто процента освежаваща напитка за горещ или просто „труден“  ден. Всичко от което се нуждаете е парче охладен пъпеш, няколко стръка пресен босилек, вода и лед. Блендирайте или пасирайте всичко заедно. Декорирайте със свежи листенца босилек и сервирайте във висока стъклена чаша.   Наздраве,   Деси
виж още ...
виж всички