Изтражи я Македония – обиколи Македония! Втора част - Тосканата на Бaлканите.

Изтражи я Македония – обиколи Македония! Втора част - Тосканата на Бaлканите.


Изтражи я Македония – обиколи Македония! Втора част - Тосканата на Бaлканите.
25-01-2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

През идната седмица в Скопие пристигнаха колеги ентусиасти. Разбрахме се с две думи. Един ден след работа отидохме в Тетотово (на 40км от Скопие) да видим изрисуваната джамия.

 

 

А в петък, когато приключвахме по-рано, разгледахме каньона Матка (на 10 км от Скопие).

 

 

 

Уикенда потеглихме към Щип, през лозарските райони, към античния град Стоби , винарните и езерото Дойран да търсим пеликаните, голяма забележителност и защитен вид в Македония.

 

 

Невероятно… почувствахме се като в Тоскана… е поне като в Тосканата на Балканите;) Гроздоберът беше започнал. Карахме през лозарските райони и се любувахме на хубавото време.

Разгледахме и Стоби – реставриран античен град.

 

 

 

Поради своето разположение на магистралата за Гърция е лесно достъпен и един от най-значимите археологични открития в последните десетилетия. Местният екскурзовод ни просветли в  тайните на древната Македонска Империя;)

 

 

Вечерта нощувахме в Попова кула – винарна, разположена на хълм над селото Демир Капия. Много приятно място – удобни стаи, вкусна храна и вино.

 

 

 

На следващата сутрин, след закуска с мекици, сирене и грозде, купихме по няколко бутилки вино и се отправихме към езерото Дойран. Търсихме пеликаните...

 

 

 

Уви, не ги видяхме. 

 

 

На път за България се отбихме в Струмица. Така приключи първата част от моето прибиваване на Землята. 

 

 

Очаквайте продължение...

 

Деси

 

ПП. Повече снимки може да намерите ето тук 

Изтражи я Македония – обиколи Македония! Първа част.
Love calls everywhere and always…

Love calls everywhere and always…
14-02-2017
Според будизма, истинската любов има четири аспекта – великодушие, състрадание, радост и свобода. Не се страхувайте да покажете любовта си, да бъдете себе си, да заявите присъствие, да осъзнаете своето място и да оцените мястото и присъствието на другия в живота си... Думи като „Аз съм тук, за теб “ и „Аз ...
виж още ...
виж всички
Flower
Flower

Какво имам в хладилника?

Ако се чудите какво да сготвите с продуктите, които имате в хладилника, използвайте нашата търсачка. Въведете основен продукт и негов подвид, натиснете "Търси". Ще се появи списък от рецепти които съдържат всички продукти или част от тях.
Flower


Flower

Най-харесвани

Великденски КозунакДива ферментация на зеленчуци
Малиново изкушениеКартофен пай с леща и бакла
Соден хляб с лимец, босилек и чесънДвойно шоколадови кексчета с привкус на мента и лайм
Печен патладжан по персийски Картофени кюфтета
Flower

Студено кафе с ароматни подправки

Студено кафе с ароматни подправки
21-08-2016
  Всяко едно пътуване  на юг или на изток от Европа, е наслада както за душата, така и за небцето. И ако на изток към централна Азия, чаят постепенно измества кафето, то на юг към Африка, не само че е ежедневие, но и държи челни позиции.   Преди време попаднах на публикация на ...
виж още ...
виж всички

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек
08-02-2016
Сто процента освежаваща напитка за горещ или просто „труден“  ден. Всичко от което се нуждаете е парче охладен пъпеш, няколко стръка пресен босилек, вода и лед. Блендирайте или пасирайте всичко заедно. Декорирайте със свежи листенца босилек и сервирайте във висока стъклена чаша.   Наздраве,   Деси
виж още ...
виж всички