Хронология на едно пътешествие. Няколко месеца преди старта – избор на дестинация.

Хронология на едно пътешествие. Няколко месеца преди старта – избор на дестинация.


Хронология на едно пътешествие. Няколко месеца преди старта – избор на дестинация.
04-05-2015

Приятели, малко по-малко нещата за тазгодишното ми пътуване започнаха да са случват – дестинацията е избрана, участниците са на лице,  датата е решена и документите  за виза се подготвят. Шансът пътуването да се реализира  се увеличава с всеки изминал ден!

Реших през останалите 2 месеца  да споделям с вас подготовката за него и по този начин да ви покажа, че не е трудно и реално е по силите на всеки човек сам да си планира пътуването, без да разчита изцяло на туристическа агенция или собствен транспорт.

Необходимо е желание, време и търпение. Разбира се и пари, но при добро и навременно планиране бюджетът може да бъде значително оптимизиран.

Миналата година малко с насмешка гледах на чуждениците, които още от тогава си плануваха отпуските за другата година. Но реално, ако искаш да спестиш пари, колкото по-навреме резервираш хотели, коли и билети, толкова по-добре.

Аз лично не съм фен на дългото планиране поради простата причина, че не знам след 6 месеца дали ще съм свободна точно по това време, за което в този момент има евтини билети. Второ,обвързвайки се с покупката на такъв билет, фокусът ми много бързо се измества от настоящето в далечното бъдеще. А за човек като мен, който лесно се отнася в облаците, това саботира опитите ми да живея в настоящето.  Което само по себе си, може да доведе до изпускане на други интересни неща, случващи се тук и сега.

От друга страна, като човек, който работи в офис от 9 до 6 и си харесва работата, сиреч не му минава през акъла да стане и да си тръгне, не може хич без предварителна организация.

Тайната е в баланса и както вече писах,  в намаляване на важността на събитието – ако стане стане, ако не - ще излезе нещо друго. Този прост подход работи безотказно във всяка една област от живота ни.

Малко преди да напиша споменатата статия до такава степен бях засилила важността, че пътуването ми изглеждаше мисия невъзможна. Но само една седмица по-късно, всичко се стече по най-добрия за мен начин, макар и в онзи момент, да не го разбирах съвсем добре.

 

И така, как се започва? Лесно – избор на дестинация.

Колко време за избор преди самото пътуване? Ако дестинацията изисква визи - поне до два месеца преди старта, за да си запазим зоната на комфорт.

 

Преди две години пътуването до страни от Централна Азия ми се струваше непосилно за сам човек. Завръщайки се от Узбекистан и Киргизстан, мисълта, че мога да отида където си искам, ме изпълваше с радост, а по-късно и с благодарност. По време пътуването срещнах хора, които бяха ходили или искаха да посетят Иран. Страната изглеждаше естественото продължение на запад по Пътя на коприната. Другото естествено продължение на изток оставаше Китай. Който, при повече свободно време, може да бъде комбиниран с Непал.

Тотално различният континтинент Южна Америка също не беше подминат от движещата се със страшна сила мисъл в главата ми. Да не говорим за Турция – само на една ръка разстояние и изпълнена с магнетизъм, природа и забележителности.

Месеци оставих на воля въпросът „На къде?“ да циркулира из главата ми. От време на време проверявах различни форуми и блогове на хора, ходили по тези места.

С времето Иран зае по-предна позиция в списъка. Форумите на Lonely Planet и Trip Advisor предлагат много информация по темата.

Оказа се, че в Иран не ядат хора, но пък, според някой източници, публично бесели. От друга страна, жената там така или иначе не е човек. Звучи грубо, но е факт – жените нямат никакви права, в най-добрия случай ходят забулени и с туники покриващи ги до средата на бедрата. Но поне имат достъп до качествено образование и до добра работа.

Факт е, че страната, като наследница на Персийската Империя, предлага невероятно културно и историческо наследство. А пък да не говорим от кулинарна гледна точка – целият този поток на подправки, движещ се от изток на запад. 

Отзивите на туристите посетили Иран бяха много позитивни – „гостоприемни хора“, „хубава храна“, „интересни забележителности“, „чудесно отношение“!

Имаше много „за“ и още повече „против“. Изкъсо следях и политическото положението в региона. Определено не ми се тръгваше сама, а за онзи момент желаещите да пътуват в посока Иран бяха нула. Даже, както би казал моят учител по химия – нула пресечена.

В крайна сметка вдигнах ръце и казах каквото, такова! Ако не тази година, догодина и продължих напред.

По стечение на обстоятелствата, не след дълго, си намерих другарче.

И така, играта започна!

 

Снимка Rough Guides

 

Дестинацията избрана: Иран. Период: юли.


Обясних ви как се избира дестинация по възможно най-дългия и емоционален начин :)

 

Няколко практични съвета, ако не знаеш на къде да хванеш:

 

През следващите седмици ще споделям с вас подготовката за Иран, свързана с визи, маршрути, хотели, билети и т.н.

Подходът е универсален. Може да бъде полезен за която и да е далечна дестинация.  

 

Току виж до края на юни още някой се присъединил :)

 

За англоговорящите ще споделя, че според Rough guides  - Иран е дестинацията за 2015 година:) Така да се каже, на гребена на вълната сме!

 

 

Очаквайте продължение...

 

 

Деси
По Пътя на коприната - Узбекистан и Киргизстан. Подготовката.

По Пътя на коприната - Узбекистан и Киргизстан. Подготовката.
11-08-2014 19:23
Не се сещам кога и как се зароди в мен желанието за пътуване из Централна Азия. Може би беше още преди няколко години, когато си купих книгата на английския пътешественик Колин Таброн – Сенки по пътя на коприната. Четейки, такова пътуване ми изглеждаше, както много интересно, така и много далечно и ...
виж още ...
Flower

Хронология на едно пътешествие. Проверка на паспорт, необходимост от виза, купуване на пътеводител. Част 1.

Хронология на едно пътешествие. Проверка на паспорт, необходимост от виза, купуване  на пътеводител. Част 1.
07-05-2015 15:53
След като преминахме успешно първия важeн етап от подготовката за далечно пътешествие, а именно изборът на дестинация, е време да се съсредоточим в неговата реализация.  Логичното начало за мен е проверката дали имате валиден паспорт и дали ви трябва виза. Ваденето на виза отнема най-много нерви и време и реално от ...
виж още ...
Flower

Приказки от 1001 нощ - Техеран.

Приказки от 1001 нощ - Техеран.
13-08-2015 20:15
Едно по едно се прокрадваха съмнения - къде отивам... как можах да избера точно тази дестинация... наистина ли искам да отида там от където всички странят...   Уви, три часа преди полета нямаше връщане назад…   Натиках тревожните мисли надълбоко, полях цветята, изключих електро уредите и потеглих. Имах среща с Лисана за вечеря и ...
виж още ...
Flower

Love calls everywhere and always…

Love calls everywhere and always…
14-02-2017
Според будизма, истинската любов има четири аспекта – великодушие, състрадание, радост и свобода. Не се страхувайте да покажете любовта си, да бъдете себе си, да заявите присъствие, да осъзнаете своето място и да оцените мястото и присъствието на другия в живота си... Думи като „Аз съм тук, за теб “ и „Аз ...
виж още ...
виж всички
Flower
Flower

Какво имам в хладилника?

Ако се чудите какво да сготвите с продуктите, които имате в хладилника, използвайте нашата търсачка. Въведете основен продукт и негов подвид, натиснете "Търси". Ще се появи списък от рецепти които съдържат всички продукти или част от тях.
Flower


Flower

Най-харесвани

Великденски КозунакДива ферментация на зеленчуци
Малиново изкушениеКартофен пай с леща и бакла
Соден хляб с лимец, босилек и чесънДвойно шоколадови кексчета с привкус на мента и лайм
Печен патладжан по персийски Картофени кюфтета
Flower

Студено кафе с ароматни подправки

Студено кафе с ароматни подправки
21-08-2016
  Всяко едно пътуване  на юг или на изток от Европа, е наслада както за душата, така и за небцето. И ако на изток към централна Азия, чаят постепенно измества кафето, то на юг към Африка, не само че е ежедневие, но и държи челни позиции.   Преди време попаднах на публикация на ...
виж още ...
виж всички

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек
08-02-2016
Сто процента освежаваща напитка за горещ или просто „труден“  ден. Всичко от което се нуждаете е парче охладен пъпеш, няколко стръка пресен босилек, вода и лед. Блендирайте или пасирайте всичко заедно. Декорирайте със свежи листенца босилек и сервирайте във висока стъклена чаша.   Наздраве,   Деси
виж още ...
виж всички