Хронология на едно пътешествие. Проверка на паспорт, необходимост от виза, купуване на пътеводител. Част 2.

Хронология на едно пътешествие. Проверка на паспорт, необходимост от виза, купуване на пътеводител. Част 2.


Хронология на едно пътешествие. Проверка на паспорт, необходимост от виза, купуване на пътеводител. Част 2.
03-06-2015

Така, така, имаме си дестинация и маршрут, сега да отделим подобаващо внимание на визовите въпроси. 

Тук е моментът да проверите дали паспортът ви ще е валиден поне 6 месеца след влизането в избраната страна. Колебаейки се „На къде?“, реших поне паспортът ми да е готов и го погледнах още през февруари. Изтичаще през септември, а аз планувах да пътувам юли – август. Ако  се налага да подновите паспорта си, може би от по-рано трябва да решите на къде ще пътувате. Или ако знаете, че ще пътувате през лятото, подновете паспорта си по-навреме, а после решавайте на къде ще ходите.

Изваждането на паспорт отнема около месец. Разбира се, има и експресна поръчка, но тя е два или три пъти по-скъпа. 

Българските граждани могат да проверят дали се изисква виза за страната,  в която пътуват на сайта на Министерството на Външните Работи на Република България.

За Иран визата е задължителна. Добрата новина е че има посолство в София, а лошата, че за по-дълг престой трябва да си осигурим покана за виза. Това условие е валидно за престой над 14 дни. За по-кратки пътувания - до 14 дни, виза на български граждани се издава при пристигане на летището в Техеран и директно в посолството в София без покана.  

Ако няма посолство в България, проверете коя е най-близката страна, където може да кандидаствате за виза. 

Друго важно нещо за Иран е, че ако си посещавал Израел и имаш печат в паспорта няма да бъдеш допуснат в Иран и обратно. Хубавото е, че сега, ако пътуваш до Израел, не ти слагат виза в паспорта, а ти издават отделен документ за престой. Така че този проблем отпада.  

 

 

Оставаше да намеря фирма която да ни изпрати покана. Имах три варианта. От миналата година разполагах с контактите на Stantours – специализирани в издаване на визи за Централна Азия. Много са точни и можех да разчитам на тях. Цената на поканата е около 50 USD. Приятел ми каза, че и туристическа агенция от София - Пингвин, също подготвят и изпращат покани. Цената е 150 лева. И вариантът, на който се спрях - иранската фирма, с която вече бях във връзка Pars Tour

Планувахме да използваме услугите им за резервации за хотел и билети за автобуси и влакове, което ни даваше право на безплатна покана за виза. Може да ви изпратят покана и без да ползвате услугите им – таксата е 30 EUR. Поканата се издава за около 10 работни дни и се праща по вътрешна поща до посолството.

Необходимо е  да се обадите в посолството след 3 работни дни и да попитате дали е пристигнала. 

Хората от посослтвото в София са много отзивчиви. Жената с която разговарях ми обясни всичко необходимо. Трябваше да си напиша кратко CV, да попълня форма за кандидастване и да приложа 2 снимки. Няма изискване жените на снимките да са с покрити глави. 

Добра идея е в деня преди да отидете, пак да звъннете и да проверите дали консула ще бъде там. Аз не го направих и ще ходя два пъти. Днес се оказа неработен ден в Иран, утре отиваме пак. 
Посолството се намира на Симеоновско шосе 55.

 

Общите насоки накратко:

Това е за сега. Стискайте палците и очаквайте продължение...

 

Деси

 

P.S 

Връщам се от посолството – мисля че взех виза:)

Не ми харесаха CV-то и ме върнаха. Писането на нова автобиография означаваше да се върна до офиса и на другия ден пак в посолството. Сетих се, че със сигурностс в изходящите имейли на електронната си поща, имам някой стар имейл с който съм кандидаствала за работа с прикачена автобиография. Бързо проверих през мобилния телефон. Да, имах!

Оставаше да намеря офис на Симеоновско шосе с някой добър човек и принтер. За щастие, отзивчиви хора се намират  – позволиха ми да използвам компютъра и да принтирам.

Рискувах с автобиография от 3 страници да ме сметнат за прекалено компетентна, но продължихме към банката, която е малко по-надолу на Симеоновско шосе 24, за да платим таксата. Оказа се, че е 50 евро, а не долара.

Върнахме се в посолството. Този път всичко беше наред. Само не разбрах защо ще ни издават визите 3 седмици- 15 работни дни. По предварителна информация от интернет очаквах да е веднага или в рамките на 2-3 работни дни. Но след като видяха че пътуваме чак на 16ти юли, казаха, че имаме време и отсякоха 15 работни дни.

В залата имаше маса с книги – персийска литература преведена на български. Човекът от консулския отдел каза че може да си изберем каквото ни харесва, били подарък от коснулството. Взех си книга с поезия – отдавна исках да си нaмеря такава. Персите се славят като забележителни поети.

Вече няма връщане назад. Започвам да подготвям екипировката - светски дрехи за градовете и забележителностите и екипировка за високи планини и това в раница от 60 литра…

 

Хронология на едно пътешествие. Поне два месеца преди старта – избор на дестинация.

Хронология на едно пътешествие. Проверка на паспорт, необходимост от виза, купуване на пътеводител. Част 1.
Приказки от 1001 нощ - Техеран.

Приказки от 1001 нощ - Техеран.
13-08-2015 20:15
Едно по едно се прокрадваха съмнения - къде отивам... как можах да избера точно тази дестинация... наистина ли искам да отида там от където всички странят...   Уви, три часа преди полета нямаше връщане назад…   Натиках тревожните мисли надълбоко, полях цветята, изключих електро уредите и потеглих. Имах среща с Лисана за вечеря и ...
виж още ...
Flower

По Пътя на коприната - Узбекистан и Киргизстан. Подготовката.

По Пътя на коприната - Узбекистан и Киргизстан. Подготовката.
11-08-2014 19:23
Не се сещам кога и как се зароди в мен желанието за пътуване из Централна Азия. Може би беше още преди няколко години, когато си купих книгата на английския пътешественик Колин Таброн – Сенки по пътя на коприната. Четейки, такова пътуване ми изглеждаше, както много интересно, така и много далечно и ...
виж още ...
Flower

Тази седмица в кухнята - приказки от 1001 нощ.

Тази седмица в кухнята - приказки от 1001 нощ.
11-08-2015 22:58
      Отделих много време в четене, проучване, говорене, суетене и съпреживяване  на пътуването до Иран. И въпреки всичко, изненадите започнаха още с качването на самолета за Техеран и продължиха до самия край в Табриз. Двадесет и четири уникални дни. Опознаването на бита и културата е в малките неща. В случките и лицата от пазарите ...
виж още ...
Flower

Love calls everywhere and always…

Love calls everywhere and always…
14-02-2017
Според будизма, истинската любов има четири аспекта – великодушие, състрадание, радост и свобода. Не се страхувайте да покажете любовта си, да бъдете себе си, да заявите присъствие, да осъзнаете своето място и да оцените мястото и присъствието на другия в живота си... Думи като „Аз съм тук, за теб “ и „Аз ...
виж още ...
виж всички
Flower
Flower

Какво имам в хладилника?

Ако се чудите какво да сготвите с продуктите, които имате в хладилника, използвайте нашата търсачка. Въведете основен продукт и негов подвид, натиснете "Търси". Ще се появи списък от рецепти които съдържат всички продукти или част от тях.
Flower


Flower

Най-харесвани

Великденски КозунакДива ферментация на зеленчуци
Малиново изкушениеКартофен пай с леща и бакла
Соден хляб с лимец, босилек и чесънДвойно шоколадови кексчета с привкус на мента и лайм
Печен патладжан по персийски Картофени кюфтета
Flower

Студено кафе с ароматни подправки

Студено кафе с ароматни подправки
21-08-2016
  Всяко едно пътуване  на юг или на изток от Европа, е наслада както за душата, така и за небцето. И ако на изток към централна Азия, чаят постепенно измества кафето, то на юг към Африка, не само че е ежедневие, но и държи челни позиции.   Преди време попаднах на публикация на ...
виж още ...
виж всички

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек
08-02-2016
Сто процента освежаваща напитка за горещ или просто „труден“  ден. Всичко от което се нуждаете е парче охладен пъпеш, няколко стръка пресен босилек, вода и лед. Блендирайте или пасирайте всичко заедно. Декорирайте със свежи листенца босилек и сервирайте във висока стъклена чаша.   Наздраве,   Деси
виж още ...
виж всички