Хронологията на едно пътешествие. Месец преди началото – пътувай със стил.  Дрехи и аксесоари за града.

Хронологията на едно пътешествие. Месец преди началото – пътувай със стил. Дрехи и аксесоари за града.


Хронологията на едно пътешествие. Месец преди началото – пътувай със стил.  Дрехи и аксесоари за града.
14-06-2015

Започнах да разтягам много локуми покрай това пътуване. Някой ще си кажат, какво пък толкова - решаваш къде, мяташ багажа в раницата и тръгваш. Да, разбира се, че може и така. Аз също съм любител на спонтанното тръгване. Но в случая имам време да обмисля всичко и се възползвам от това;)

Преценката на количеството багаж за 3 седмици е деликатна работа. Ще ми трябват дрехи за всеки ден, обувки, екипировка за планина и спален чувал. Разбира се козметика и някоя друга дранкулка. В същото време не трябва да взимам нищо излишно. 

Иран е страна със специални изисквания за облеклото на жените. Трябва да са с покрити глезени, китки, задници и коси. Да не се показва плът и загатват форми.

Най-лесно е да се чаршафосам в черно и да приличам на пътуващ пингвин с раница. Но, не, не – не мога да изпусна случая и да съм в черно в страната с едни от най-цветните мозайки... 

Времето за подготовка на багажа е повече от достатъчно.

 

Дрехите.

 

Посетих онлайн платформата Пинтерест за вдъхновение. Разнообразието от модели на туники е голямо. Спрях се на няколко. След консултация с Лисана отидохме в магазина за платове. Избрахме  материи, като естествен памук и лен. В топлото време държат прохладно и попиват потта. Цветовете на Персия са тюркоазено синьо, пясъчно жълто, розово, резеда. Любимите ми.

Добрата новина е, че през този сезон на мода в западния свят са етно мотивите - магазините за конфекция са пълни със шалвари и туники. Може да се намерят дрехи, но изборът малко или много е ограничен и се налагат компромиси. 

Имам време, но не е достътчно, за да се захвана сама да си шия. Трябваше да намеря шивач. Не след дълго намерих. Вечеряйки с Лисана в индийския ресторатн в Студентски град, забелязахме че сервитьорката е с добре скроена и ушита туника. Позаинтересувахме се къде са шити и ни дадоха координатите на фирма Пепи Елегант. Оказа се малка фирма, специализирана в шиенето предимно на работно облекло. За мой късмет се съгласиха да ми ушият дрехите.

Станаха страхотни и сравнително бързо!  Към тях ще добавя два три чифта широки летни панталони и  дълга памучна жилетка в неутрален цвят.

 

Аксесоарите.

 

Шалът, любим мой аксесоар, в случая е и задължителен. Наричат го хиджаб и е по-лекият вариант на забулване. Ще се спра на два-три, които цветово да отговарят на всички дрехи.

Чифт сребърни обеци – ръчна изработка (купих си ги от турско ателие в Охрид). Бял силиконов часовник и сребърна гривна. Не съм много сигурна дали има смисъл от обеците, защото хиджаба ще закрива всичко, но поне до Техеран мога да си ги нося. 

 

 

 

Обувките.

 

Четиридесет градуса температура и целодневни разходки са предпоставка за избор на най-удобните обувки. Ще взема чифт спортно елегантни сандали с връзки и най-удобните дишащи кецове. 

 

Общите насоки накратко:

 

Очаквайте продължение...

 

Деси

 

Хронология на едно пътешествие. Поне два месеца преди старта – избор на дестинация.

Хронология на едно пътешествие. Проверка на паспорт, необходимост от виза, купуване на пътеводител. Част 1.

Хронология на едно пътешествие. Проверка на паспорт, необходимост от виза, купуване на пътеводител. Част 2.
Приказки от 1001 нощ - Техеран.

Приказки от 1001 нощ - Техеран.
13-08-2015 20:15
Едно по едно се прокрадваха съмнения - къде отивам... как можах да избера точно тази дестинация... наистина ли искам да отида там от където всички странят...   Уви, три часа преди полета нямаше връщане назад…   Натиках тревожните мисли надълбоко, полях цветята, изключих електро уредите и потеглих. Имах среща с Лисана за вечеря и ...
виж още ...
Flower

Хронология на едно пътешествие. Няколко месеца преди старта – избор на дестинация.

Хронология на едно пътешествие. Няколко месеца преди старта – избор на дестинация.
04-05-2015 16:18
Приятели, малко по-малко нещата за тазгодишното ми пътуване започнаха да са случват – дестинацията е избрана, участниците са на лице,  датата е решена и документите  за виза се подготвят. Шансът пътуването да се реализира  се увеличава с всеки изминал ден! Реших през останалите 2 месеца  да споделям с вас подготовката за ...
виж още ...
Flower

Хронологията на едно пътуване: Хаосът преди тръгване!

Хронологията на едно пътуване: Хаосът преди тръгване!
13-07-2015 22:25
И ето, дните се нижат и мечтите се сбъдват. Намерението от вчера е сбъдната реалност днес… Чустваш как всички тревоги, мисли и неволи от изминалите месеци изчезват, а ти си лек, изпълнен с предчуствие за нещо хубаво, нещо ново, нещо мистично… И някак си, с лекота, отброяваш оставащите до отпуската дни, кроиш ...
виж още ...
Flower

Love calls everywhere and always…

Love calls everywhere and always…
14-02-2017
Според будизма, истинската любов има четири аспекта – великодушие, състрадание, радост и свобода. Не се страхувайте да покажете любовта си, да бъдете себе си, да заявите присъствие, да осъзнаете своето място и да оцените мястото и присъствието на другия в живота си... Думи като „Аз съм тук, за теб “ и „Аз ...
виж още ...
виж всички
Flower
Flower

Какво имам в хладилника?

Ако се чудите какво да сготвите с продуктите, които имате в хладилника, използвайте нашата търсачка. Въведете основен продукт и негов подвид, натиснете "Търси". Ще се появи списък от рецепти които съдържат всички продукти или част от тях.
Flower


Flower

Най-харесвани

Великденски КозунакДива ферментация на зеленчуци
Малиново изкушениеКартофен пай с леща и бакла
Соден хляб с лимец, босилек и чесънДвойно шоколадови кексчета с привкус на мента и лайм
Печен патладжан по персийски Картофени кюфтета
Flower

Студено кафе с ароматни подправки

Студено кафе с ароматни подправки
21-08-2016
  Всяко едно пътуване  на юг или на изток от Европа, е наслада както за душата, така и за небцето. И ако на изток към централна Азия, чаят постепенно измества кафето, то на юг към Африка, не само че е ежедневие, но и държи челни позиции.   Преди време попаднах на публикация на ...
виж още ...
виж всички

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек
08-02-2016
Сто процента освежаваща напитка за горещ или просто „труден“  ден. Всичко от което се нуждаете е парче охладен пъпеш, няколко стръка пресен босилек, вода и лед. Блендирайте или пасирайте всичко заедно. Декорирайте със свежи листенца босилек и сервирайте във висока стъклена чаша.   Наздраве,   Деси
виж още ...
виж всички