Приказки от 1001 нощ - Техеран.

Приказки от 1001 нощ - Техеран.


Приказки от 1001 нощ - Техеран.
13-08-2015

Едно по едно се прокрадваха съмнения - къде отивам... как можах да избера точно тази дестинация... наистина ли искам да отида там от където всички странят...

 

Уви, три часа преди полета нямаше връщане назад…

 

Натиках тревожните мисли надълбоко, полях цветята, изключих електро уредите и потеглих. Имах среща с Лисана за вечеря и от там към летище София.

 

Полетът до Техеран беше през нощта. 

 

За разлика от мен, Деската изкара работния ден в офиса и се включи направо на летището. Тук е моментът да уточня, че на това пътуване бяхме два броя Десита – Деси 1 и Деси 2. Този факт през цялото време много забавляваше местните.

 

Най-накрая в самолета се поуспокоихме, направихме разбор на събитията от последните няколко работни дни и се почерпихме с по чаша вино.

 

Леко развълвълнувани кацнахме на летището в Истанбул за около 2 часа престой. Както обикновено - гъмжащо от хора.

 

Кротнахме се на една пейка и заразглеждахме пътеводителя за Иран. По план, първо в Техеран  трябваше да обменим пари на летището, защото петък е почивен ден (тяхната неделя) и в центъра нямаше да работят обменните бюра и банките. След това с такси до хотела, закуска и евентуална разходка до близкия връх Точал. До около 3700м можеше да се стигне с лифт, а самият връх е 3900м надморска височина.

 

Отравихме се към гейта за Техеран в очакване какво ще заварим там… Дали жените ще са забулени? Дали ние сме облечени подходящо? Кога си покриваш главата?

Изненадата беше голяма, когато вместо забулени и почернени лелки в салона заварихме стилно гримирани дами, с копринени блузки и направени прически. Помен нямаше от шалове.  Сравнение с тях, в нашите туники и дълги широки панталони, изглеждахме като излезли от манастир!

 

До тук добре. Качихме се на самолета. Очевидно беше, че на борда на турските авиолинии ислямските закони все още не важат. В този полет не пихме вино, никой не си поръчваше алкохол и решихме да не си насилваме късмета предварително.

Малко преди кацане, забулването започна и на лентата за багаж беше трудно да се определи кои са жените от нашия полет.

 

Техеран.

 

За около 2 часа преминахме паспортен контрол и взимане на багаж. Шофьорът чакаше и ни показа къде да обменим пари. Отидохме до гишето, заобиколено от чакащи хора. След около 30 минути се разбра, че парите са свършили и никой не знаеше кога ще има пак. 

Шофьорът препираше и се отказахме да чакаме.

 

 

Градът излеждаше пуст. Настанихме се в хотела и закусихме. Вече минаваше 10 часа. Тепърва щяхме да търсим обменно бюро и разходката до планината отпадна.

Обухме сандалите, забрадихме се, взех картата и компаса и потеглихме на опознавателна разходка.

 

 

Оказа се, че е първият празничен ден след постите за Рамазана. Всичко беше затворено. Нямаше никакъв трафик и хора. Намерихме работещо бюро и за минути станахме милионери. Курсът долар към ирански реал беше около  1:33 000.

 

Само две седмици по-късно щяхме да усетим истинския дух на града.

 

Хотелът в Техеран служеше за базов лагер  – предстояха две седмици обиколка на страната, връщане в Техеран, подмяна на екипровката и заминаване на планина за пет дена. След това връщане и потегляне на запад към Табриз.

 

Техеран е огромен мегаполис. В него живеят повече от десет милиона души. Гъмжи от хора, мотори и стари коли. Въздухът е много замърсен и постаянно си усещаш носа запушен.

 

Няма абсолютно никакви правила за движение по улиците -  всяко едно пресичане е с риск за живота. Колите не спират дори на червен светофар, а пък на пешеходна пътека да не говорим!

 

Единственият шанс да пресечеш е ако се хвърлиш смело и безотговорно, без да поглеждаш колите, защото в момента в който те видят, че се колебаеш, дават газ.

 

Температурата през юли – август е много висока.

 

Има няколко обекта, които си заслужават да се видят, ако минавате през Техеран.

 

 

 

 

 

 

 

Интересно е да се види как се забавляват местните навън. Като цяло персийците обичат музиката и поезията. Постоянно си рецитират поеми и си припяват разни песни. Но танците са забранени -  дори и на сватби.

По-религиозните иранци правят сватбите си разделени на мъже и жени.

За щастие, по-интелигентните хора са осъзнали много отдавна, че този прочит на корана не е им носи нищо добро. Правят си сватбите и тържествата, както намерят за добре – смесени, облечени в нормалн дрехи.  Танцуват си. Полицията обикновено идва, разтурва мероприятието за час, но след това то продължава.

 

Като цяло разходката из града мина без проблeм. Освен факта, че всички ни гледаха като извънземни и даже двама тинейджъри си позволиха да ни следят в парка, всичко друго беше наред.

Посетихме пазарът, който беше затворен. Имаше няколко сергии за плодове и ядки и няколко магазина за дрехи. Особено много ни впечатли витрината за дантелено бельо – едно от многото противоречия, които тепърва предстояхa. 

 

 

Защо за бога, караш жените да се опаковат като пингвини, след като си им прострял дантелените гащи на показ и продавачът в магазина е мъж!

 

Следващата забележителност е метрото. В него жените и мъжете се качват през отделни врати. И вагоните са разделени от стъклена преграда. В автобусите от градски транспорт жените се качват през задната врата, мъжете като по изнежени отпред, за да не им става лошо:)

 

В метрото амбулантната търговийка си върви - може да си купиш червило, гримове, чорапи, сапун и стоки за бита.

 

Общо взето това е от Техеран – лудница, жега, коли, мотори, мръсен въздух. Спокойно може да му отделите само един ден.

 

Предстоеше полет до Шираз….

 

Деси

 

 

 P.S Повече снимки на https://www.facebook.com/pages/sundaybakeclubcom/167080549997531?ref=hl

 

 

 

 

 

 

 
Хронология на едно пътешествие. Проверка на паспорт, необходимост от виза, купуване на пътеводител. Част 1.

Хронология на едно пътешествие. Проверка на паспорт, необходимост от виза, купуване  на пътеводител. Част 1.
07-05-2015 15:53
След като преминахме успешно първия важeн етап от подготовката за далечно пътешествие, а именно изборът на дестинация, е време да се съсредоточим в неговата реализация.  Логичното начало за мен е проверката дали имате валиден паспорт и дали ви трябва виза. Ваденето на виза отнема най-много нерви и време и реално от ...
виж още ...
Flower

Приказки от 1001 нощ: По следите на Персийската империя - Пасаргад и Персеполис.

Приказки от 1001 нощ: По следите на Персийската империя - Пасаргад и Персеполис.
20-08-2015 22:18
  Шираз.    След два дни в безлюдния Техеран  с вечерен полет се отправихме към Шираз. Изненадващо много удобен! Пилотът лично поздрави пътниците, а по времето на едночасовия полет получихме храна и напитки. На следващия ден се потеглихме към древните столици на Персийската империя - Пасаргад и Персеполис.  Иран е много по-стар от трихилядолетната си ...
виж още ...
Flower

Тази седмица в кухнята - приказки от 1001 нощ.

Тази седмица в кухнята - приказки от 1001 нощ.
11-08-2015 22:58
      Отделих много време в четене, проучване, говорене, суетене и съпреживяване  на пътуването до Иран. И въпреки всичко, изненадите започнаха още с качването на самолета за Техеран и продължиха до самия край в Табриз. Двадесет и четири уникални дни. Опознаването на бита и културата е в малките неща. В случките и лицата от пазарите ...
виж още ...
Flower

Love calls everywhere and always…

Love calls everywhere and always…
14-02-2017
Според будизма, истинската любов има четири аспекта – великодушие, състрадание, радост и свобода. Не се страхувайте да покажете любовта си, да бъдете себе си, да заявите присъствие, да осъзнаете своето място и да оцените мястото и присъствието на другия в живота си... Думи като „Аз съм тук, за теб “ и „Аз ...
виж още ...
виж всички
Flower
Flower

Какво имам в хладилника?

Ако се чудите какво да сготвите с продуктите, които имате в хладилника, използвайте нашата търсачка. Въведете основен продукт и негов подвид, натиснете "Търси". Ще се появи списък от рецепти които съдържат всички продукти или част от тях.
Flower


Flower

Най-харесвани

Великденски КозунакДива ферментация на зеленчуци
Малиново изкушениеКартофен пай с леща и бакла
Соден хляб с лимец, босилек и чесънДвойно шоколадови кексчета с привкус на мента и лайм
Печен патладжан по персийски Картофени кюфтета
Flower

Студено кафе с ароматни подправки

Студено кафе с ароматни подправки
21-08-2016
  Всяко едно пътуване  на юг или на изток от Европа, е наслада както за душата, така и за небцето. И ако на изток към централна Азия, чаят постепенно измества кафето, то на юг към Африка, не само че е ежедневие, но и държи челни позиции.   Преди време попаднах на публикация на ...
виж още ...
виж всички

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек
08-02-2016
Сто процента освежаваща напитка за горещ или просто „труден“  ден. Всичко от което се нуждаете е парче охладен пъпеш, няколко стръка пресен босилек, вода и лед. Блендирайте или пасирайте всичко заедно. Декорирайте със свежи листенца босилек и сервирайте във висока стъклена чаша.   Наздраве,   Деси
виж още ...
виж всички