Приказки от 1001 нощ: По следите на Персийската империя - Пасаргад и Персеполис.

Приказки от 1001 нощ: По следите на Персийската империя - Пасаргад и Персеполис.


Приказки от 1001 нощ: По следите на Персийската империя - Пасаргад и Персеполис.
20-08-2015

 

Шираз. 

 

След два дни в безлюдния Техеран  с вечерен полет се отправихме към Шираз. Изненадващо много удобен! Пилотът лично поздрави пътниците, а по времето на едночасовия полет получихме храна и напитки. На следващия ден се потеглихме към древните столици на Персийската империя - Пасаргад и Персеполис. 


Иран е много по-стар от трихилядолетната си писмена история. Иранските номади, които по-късно дават името на страната, са скитали по тези земи хиляди години преди една от техните групи – персийците, да основат първата империя през 550 година пр.Хр. 


Древната персийска история започва със създаването на първата световна империя от Кир Велики от рода на Ахеменидите преди повече от двехиляди и петстотин години.Ахеменидите построяват империя и създават световна цивилизация.

Никога преди това, толкова разнообразни, отдалечени народи и земи не са били под едно владичество и управление, въпреки етническите, религиозните, лингвистичните и културните различия.Tолерантното отношение на държавата към различнитe култури, като цяло подпомагат развитието на чувство за общност в рамките на империята. Благодарение на разширяването на пазарите и относителната безопасност на пътищата и комуникациите, мащабността на обществото и икономиката довеждат до разцвета на селското стопанство и търговията.Разнообразието от хора и познанията им в областта на изкуствата, големите разходите за строителство от страна на държавата, в допълнение към нуждата от задоволяване на изискванията на по-висшите прослойки, довеждат до обособяването на типични персийски течения  в областта на архитектурата, скулптурата, декорацията, изкуствата и занаятите, които дори успяват да се разпространят в земи като Индия.


Кир Велики (559-529 г.пр. Хр.) обединява мидийците и персите. Той наследява трона от баща си през 559 г.пр. Хр. След като подчинява мидийците, Кир успява да разшири границите на Персийската империя, като завладява и Вавилон.

 

 

Той започва строежа на своя столица наречена Пасаргад (буквален превод от персийски означава "лагерът на персийците ") на 150 км североизточно от Шираз.

Археологическият комплекс се простира на площ от около 1.6 квадратни километра и включва гробницата на Кир, и най- запазения паметник от това време – крепостта Tall-e Takht разположена на върха на близкия хълм и останките на дворци и градини. Все още могат да се забележат останки от най-старите напоителни системи в света.

 

 

Предполага се че Кир Велики умира в битка някъде през 530-529 година пр. Хр.

 

В 525 г. пр. Хр., наследникът на Кир, Камбиз, покорява Египет. Синът възнамерява да покори Африка, така както бащата е подчинил Азия. Войските му достигат Барка, Кирена, Либия и Киренайка, а след това потеглят срещу Етиопия. Не се знае как е завършила етиопската кампания. Но африканския поход е триумф за Камбиз - крайбрежните народи на Северна Африка до Тунис и част от Етиопия признават властта му.

 

През 522 г. пр. Хр. на персийския трон се качва един голям владетел, Дарий, най-знаменитият представител на Ахеменидите. Блестящ администратор, държавник и пълководец. Той разширява още повече границите на Империята. Армиите му завладяват част от Индия, достигайки до р. Инд. След това Великият цар решава да се разправи със скитските племена, които от години безпокоят средноазиатските граници на Империята. Персите предприемат грандиозен обходен поход през Балканите с цел да ги ударят в гръб. Армиите им навлизат в Тракия, преминават Балкана и през Дунава продължават марша си към степите на север от Черно море. Скитите обаче се изплъзват, избягвайки сблъсъка с имперските сили. Дарий се отказва да ги преследва - степите са прекалено обширни. Царят разбира, че не ще може да ги покори и през 512 г. пр. Хр. се оттегля. Но тази гигантска кампания може да се счита за успешна - част от Балканския полуостров вече е персийско владение, а македонската държава признава върховната власт на Дарий.

 

Империята достига максималните си размери, неизмерима мощ и слава. Тя е колосална. На север опира в Черно море, Кавказ и Каспийско море. На запад границите й се мият от водите на Средиземно море и Егея; на юг - от Персийския залив; на изток достига р. Инд. Над седемдесет нации обитават огромната държава, разделена на 20 сатрапии. Ксенофонт казва за персите, че са "господари на цяла Азия и Европа, чак до Македония" и "притежават най-голямата мощ и престиж сред тогавашните народи, освен това са извършили и прекрасни подвизи".

Дарий започва строежа на комплекса от дворци познат като Персеполис, разположен на около 70 км от Шираз. Това е била най-новата и могъща столица на империята.

 

 

Археолозите предполагат, че най-ранните останки са от 518 година пр. Хр. Някой изследователи твърдят, че Кир е бил този който избира мястото, но реално Дарии построява комплекса.

Също така се предполага,  че столицата е била опожарена от армията на Александър Македонски през 330 г. пр Хр. 

 

Друга забележителност в района е и "Градът на мъртвите" - Некрополис. Това е комплекс от гробници на персийските царе, издълбани в скалите. Предполага се, че една от тях е на самия Дарии. 

 

 

 

Съвсем кратко се опитах да преразкажа историята на една велика империя! Освен че това беше един от най-горещите дни, мога да кажа че също и един от най-интересните в Иран. 

Разходката завърши със заслужена почивка за обяд в местна къща. Милите домакини ни посрещнаха и сервираха традиционен домашно приготвен обяд. 

Разбира се, обядът беше сервиран на земята - много типично за Иран.

 

 

И разбира се - чай с бучки захар за десерт и по-добро храносмилане;)

 

 

 

Очаквайте продължение от Шираз - градът на поетите и виното...

 

Деси

 

P.S Повечето от историческите факти са взети от книгата, която чета в момента "The Persians" на Homa Katouzian.

P.S Както и от тази статия http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?topic=28147.0 .Тук може да намерите много интересна и подробна информация за Персийската империя.

 

Приказки от 1001 нощ - Техеран.
Хронологията на едно пътешествие. Месец преди началото – пътувай със стил. Дрехи и аксесоари за града.

Хронологията на едно пътешествие. Месец преди началото – пътувай със стил.  Дрехи и аксесоари за града.
14-06-2015 14:16
Започнах да разтягам много локуми покрай това пътуване. Някой ще си кажат, какво пък толкова - решаваш къде, мяташ багажа в раницата и тръгваш. Да, разбира се, че може и така. Аз също съм любител на спонтанното тръгване. Но в случая имам време да обмисля всичко и се възползвам от ...
виж още ...
Flower

Хронология на едно пътешествие. Няколко месеца преди старта – избор на дестинация.

Хронология на едно пътешествие. Няколко месеца преди старта – избор на дестинация.
04-05-2015 16:18
Приятели, малко по-малко нещата за тазгодишното ми пътуване започнаха да са случват – дестинацията е избрана, участниците са на лице,  датата е решена и документите  за виза се подготвят. Шансът пътуването да се реализира  се увеличава с всеки изминал ден! Реших през останалите 2 месеца  да споделям с вас подготовката за ...
виж още ...
Flower

Приказки от 1001 нощ - Техеран.

Приказки от 1001 нощ - Техеран.
13-08-2015 20:15
Едно по едно се прокрадваха съмнения - къде отивам... как можах да избера точно тази дестинация... наистина ли искам да отида там от където всички странят...   Уви, три часа преди полета нямаше връщане назад…   Натиках тревожните мисли надълбоко, полях цветята, изключих електро уредите и потеглих. Имах среща с Лисана за вечеря и ...
виж още ...
Flower

Love calls everywhere and always…

Love calls everywhere and always…
14-02-2017
Според будизма, истинската любов има четири аспекта – великодушие, състрадание, радост и свобода. Не се страхувайте да покажете любовта си, да бъдете себе си, да заявите присъствие, да осъзнаете своето място и да оцените мястото и присъствието на другия в живота си... Думи като „Аз съм тук, за теб “ и „Аз ...
виж още ...
виж всички
Flower
Flower

Какво имам в хладилника?

Ако се чудите какво да сготвите с продуктите, които имате в хладилника, използвайте нашата търсачка. Въведете основен продукт и негов подвид, натиснете "Търси". Ще се появи списък от рецепти които съдържат всички продукти или част от тях.
Flower


Flower

Най-харесвани

Великденски КозунакДива ферментация на зеленчуци
Малиново изкушениеКартофен пай с леща и бакла
Соден хляб с лимец, босилек и чесънДвойно шоколадови кексчета с привкус на мента и лайм
Печен патладжан по персийски Картофени кюфтета
Flower

Студено кафе с ароматни подправки

Студено кафе с ароматни подправки
21-08-2016
  Всяко едно пътуване  на юг или на изток от Европа, е наслада както за душата, така и за небцето. И ако на изток към централна Азия, чаят постепенно измества кафето, то на юг към Африка, не само че е ежедневие, но и държи челни позиции.   Преди време попаднах на публикация на ...
виж още ...
виж всички

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек
08-02-2016
Сто процента освежаваща напитка за горещ или просто „труден“  ден. Всичко от което се нуждаете е парче охладен пъпеш, няколко стръка пресен босилек, вода и лед. Блендирайте или пасирайте всичко заедно. Декорирайте със свежи листенца босилек и сервирайте във висока стъклена чаша.   Наздраве,   Деси
виж още ...
виж всички