Приказки от 1001 нощ: Шираз - културната столица на Иран.

Приказки от 1001 нощ: Шираз - културната столица на Иран.


Приказки от 1001 нощ: Шираз - културната столица на Иран.
25-08-2015

Ден след пристигането ни  в Шираз, потеглихме към Персеполис и освен хотела, който представляваше реновиран каравансарай, намиращ се в самия център на града, не успяхме да видим нищо друго.

Каравансараи са наричали гостилниците построени по средата на пътя, където търговци и пътешественици са спирали за почивка и нощувка. Тези места са служили за обмяна на стоки и информация  по мрежата от търговски пътища покриващи Азия, Северна Африка и Югоизточна Европа.

Основите на думата произлизат от персийската дума Kārwānsarā, съставена от Kārwān (керван - група от хора пътуващи заедно) и sarā (дворец, сграда с вътрешен двор).  

Персийските каравансараи са били строени като огромни места за почивка извън градовете. А малките гостилници в населените места са по-известни като Khan (кан), в последствие преминала в думата han – хан.

В повечето случаи,  каравансараят представлява правоъгълна или квадратна сграда, с огромен централен вход, през който да могат да преминават огроми животни и товари. Вътрешният двор е открит, а екстериорните стени към него са с огромни портали, пригодени да служат като сергии с множество ниши, където са настанявани  хора, слуги и животни. Някой от сараите са имали и хамами (бани).

И така, нашият керван от четири човека - ние двете, Чарли- англичанин и Таиша- канадка, се настани в реновиран каравансарай.

Дворът, в който някога са нощували камили, е превърнат в градина, служеща за отдих и хранене. Порталите са покрити с френски прозорци, а нишите заменени от хотелски стаи. Пространството над стаите усвоено от тераса на покрива. Семпло, уютно и автентично!

Започнах да усещам истинския дух на Пътя на коприната!  

 

Да, камилите ги нямаше, но шепа чужденици, събрани от цял свят, почиваше блажено по широките нарове. Тук там се мяркаше по някоя местна двойка дошла на почивка в града на великите персийски поети – Саади и Хафез.

След изтощителния, горещ ден в Персеполис и околността, имахме сили  само за по един сладолед.

Преоблякохме се и се отрaвихме към Шапури хауз. 

 

 

Като чужденец в Иран е трудно да не се набиваш на очи. На където и да се обърнеш някой те зяпа и ти казва „Здравей! Как си? Обичам те! “. Общо взето това са и трите реплики, които ги знае всеки трети иранец. 

Първият ден с Деси в Техеран имахме малко неприятна случка с местнии младежи, които ни следяха известно време и вниманието, което предизвиквахме в момента леко ни смущаваше. От някъде изкочи синеок младеж, който преди минути се опита да ни заговори от един мотор, но ние се направихме че не го виждаме. В шепата си носеше няколко обелени ореха и с усмивка ни ги подаде. Стана ни смешно. Взехме орехите и благодарихме. Решихме да се поотпуснем и да бъдем една идея по-малко подозрителни, за да не изглеждаме като пълни темерути.

По пепоръка на Азаде, нашата екскурзоводка родом от Шираз, в Шапури хауз искахме да опитаме десерта фадуле - млечен сладолед с парченца замразена сметана, обилно полят със захарен лимонов сироп.

 

 

Не останах очарована. Но мястото си заслужаваше. 

 

Остатъка от вечерта премина в сладки приказки и  пиене на ислямска бира с Костас от Гърция. Срещнахме го през деня на разходката до Персеполис.

 

 

Предстоеше  ден за обиколка на града.

 

В планът влизаха няколко джамии, гробници на поети, крепост, пазар и паркове. Да не забравя и обяд в традиционен ресторант!

 

Шираз е считан за културната столица на Иран. На времето, преди ислямската революция през 1979 година, е бил известен със своите лозя и хубавото вино от вида сира. След революцията, голяма част от лозята са били изкоренени. Сега тук там по пазара все още се намира грозде, от което официално правят кисел гроздов сок за салати, а неофициално произвеждат вино в къщи.

Повечето от изящните сгради и джамии са построени по времето, когато Шираз е бил столица на Иран между 1747 и 1749 година.

В Шираз има какво да се прави дори и цяла седмица. Освен основните забележителности, може да се отделят и няколко дни за екскурзии из близката планинска верига Загрос. В хотелите предлагат най-различни турове - от трекинг до спане в номадско село. Разбира се, Шираз е и отправна точка за древната персийска столица – Персеполис.

 

Денят ни беше дълъг и натоварен. Започнахме с посещение на джамията Nasir al-Mulk Mosque, простроена през 19ти век. Най-голямата забележителност, освен мозайките по фасадата, е зимната молитвена зала. Прозорците й са напрвени от цветни стъкла. По изгрев слънце може да се наблюдава светлината, която пеминава през тях и се отразява във вътрешността на залата. 

 

 

След това отидохме в гробницата на Саади – персийски поет.

Вече беше почти обяд и се разхладихме с домашен сладолед и сок от моркови – фаворитът ми от персийската кухня.

 

 

Продължихме към парка и символичната порта на Шираз.

 

 

От там към традиционен ресторант за обяд. Намираше се под земята и храната беше превъзходна. 

 

 

След обяда посетихме гробницата на Хафез...

 

 

...и джамиите - Aramgah-e Shah-e Cheragh - залите за молитви бях покрити с мозайки от огледала...

 

 

и Vakil Mosque...

 

 

Накрая минахме през пазара Vakil...

 

 

...и завършихме в крепостта.

 

 

Всяко едно от местата си имаше своя чар!

 

Гробниците на поетите си заслужават, само за да чуеш някоя поема – иранците обичат поезията и музика. Много често ще ги чуете да рецитират стихове. А песните, въпреки че музиката е забранена от корана, звучат отвсякъде и всеки пее.

Джамиите заради архитектурата и дизайна на фасадите, а пазарът заради неповторимата обстановка. Всеки град си има пазар, а всеки пазар си има уникално излъчване!

Дългият ден завърши с ислямска бира и семки на покрива на хотела.

 

 

 

Педстоеше ни цял ден  път до Керман…

 

Останете на линия,

 

Деси

 

 

Приказки от 1001 нощ: По следите на Персийската империя - Пасаргад и Персеполис.

Приказки от 1001 нощ - Техеран.

 

 
Хронологията на едно пътешествие. Месец преди началото – пътувай със стил. Дрехи и аксесоари за града.

Хронологията на едно пътешествие. Месец преди началото – пътувай със стил.  Дрехи и аксесоари за града.
14-06-2015 14:16
Започнах да разтягам много локуми покрай това пътуване. Някой ще си кажат, какво пък толкова - решаваш къде, мяташ багажа в раницата и тръгваш. Да, разбира се, че може и така. Аз също съм любител на спонтанното тръгване. Но в случая имам време да обмисля всичко и се възползвам от ...
виж още ...
Flower

Хронология на едно пътешествие. Няколко месеца преди старта – избор на дестинация.

Хронология на едно пътешествие. Няколко месеца преди старта – избор на дестинация.
04-05-2015 16:18
Приятели, малко по-малко нещата за тазгодишното ми пътуване започнаха да са случват – дестинацията е избрана, участниците са на лице,  датата е решена и документите  за виза се подготвят. Шансът пътуването да се реализира  се увеличава с всеки изминал ден! Реших през останалите 2 месеца  да споделям с вас подготовката за ...
виж още ...
Flower

Приказки от 1001 нощ - Техеран.

Приказки от 1001 нощ - Техеран.
13-08-2015 20:15
Едно по едно се прокрадваха съмнения - къде отивам... как можах да избера точно тази дестинация... наистина ли искам да отида там от където всички странят...   Уви, три часа преди полета нямаше връщане назад…   Натиках тревожните мисли надълбоко, полях цветята, изключих електро уредите и потеглих. Имах среща с Лисана за вечеря и ...
виж още ...
Flower

Love calls everywhere and always…

Love calls everywhere and always…
14-02-2017
Според будизма, истинската любов има четири аспекта – великодушие, състрадание, радост и свобода. Не се страхувайте да покажете любовта си, да бъдете себе си, да заявите присъствие, да осъзнаете своето място и да оцените мястото и присъствието на другия в живота си... Думи като „Аз съм тук, за теб “ и „Аз ...
виж още ...
виж всички
Flower
Flower

Какво имам в хладилника?

Ако се чудите какво да сготвите с продуктите, които имате в хладилника, използвайте нашата търсачка. Въведете основен продукт и негов подвид, натиснете "Търси". Ще се появи списък от рецепти които съдържат всички продукти или част от тях.
Flower


Flower

Най-харесвани

Великденски КозунакДива ферментация на зеленчуци
Малиново изкушениеКартофен пай с леща и бакла
Соден хляб с лимец, босилек и чесънДвойно шоколадови кексчета с привкус на мента и лайм
Печен патладжан по персийски Картофени кюфтета
Flower

Студено кафе с ароматни подправки

Студено кафе с ароматни подправки
21-08-2016
  Всяко едно пътуване  на юг или на изток от Европа, е наслада както за душата, така и за небцето. И ако на изток към централна Азия, чаят постепенно измества кафето, то на юг към Африка, не само че е ежедневие, но и държи челни позиции.   Преди време попаднах на публикация на ...
виж още ...
виж всички

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек
08-02-2016
Сто процента освежаваща напитка за горещ или просто „труден“  ден. Всичко от което се нуждаете е парче охладен пъпеш, няколко стръка пресен босилек, вода и лед. Блендирайте или пасирайте всичко заедно. Декорирайте със свежи листенца босилек и сервирайте във висока стъклена чаша.   Наздраве,   Деси
виж още ...
виж всички