Приказки от 1001 нощ: Керман – към изгубените крепости.

Приказки от 1001 нощ: Керман – към изгубените крепости.


Приказки от 1001 нощ: Керман – към изгубените крепости.
10-09-2015

В Керман пристигнахме след около 9 часа „път с камили“ през сухите ирански земи. Всъщност пътувахме с ВИП автобус, по много добри пътища, но разстоянието от 600 км изминахме за около 9 часа, което ни се стори много.

 

С качването в автобуса получихме по една пластмасова кутия пълна с пасти, вафли и шоколади. Придвижването из Иран с обществен транспорт е удобно, чисто, евтино и калорично.Заради климатика температурата вътре е около 15 градуса, но това е добре дошло за 70% от местните женички, които са облечени с по няколко ката дрехи. Като цяло съм привърженик на обличането на слоева, но в планината. Тук при температури от 40 градуса не може да махнеш нито един слой.

 

Шофьорите нямат навика да спират много, много за тоалетна. За сметка на това, спирката за обяд и чай е задължителна. Тридесет минутната почивка  в крайпътен ресторант беше напълно достатъчна, за да се насладим на най-вкусното задушено с патладжан. Разбира се за нас без месо, но със задължителния ориз, хляб, пресен лук и кутийка кисело мляко.

 

В момента Керман е модерен, индустриален град. В рaйона има мини за добив на полезни изкопоеми. Отглеждат се фурми и най-висококачествен шам фъстък. Археологическите находки, обаче свидетелстват за живот по тези земи още от преди 4 хиляди години пр. Хр.

 

Отправна точка е за крепостите в Бам и Раян. Както и за едно от най-горещите места в света – наречено Шахдад. Мястото е известно с невероятните си скални образувания наречени “Kalouts“. Температура през лятото в Шахдад достига до 70 градуса Целзий, което го прави недостъпно през юли-август.

 

 

Пътят от Шираз до Керман се виеше през пустош и чукари. Тук там мяркахме  по някое друго изкуствено засадено дърво шам фъстък. Уникален е начинът, по който хората са оградили всеки един дънер с камъни и малки каналчета, само и само водата да се задържи за малко по-дълго време.

 

 

Настанихме се в хотела и след освежителната доза кардамонов чай излязохме на разходка. В Иран активния живот по улиците започва след 6 часа – хората плъзват по пазарите и градинките. И тук, както и в предишните няколко града, имаше огромен пазар и каравансарай.

 

 

Пазарите в Иран никога не омръзват. Всеки си има своето уникално излъчване и разбира се стоки типични за съответния регион.

 

 

Керман е известен с шам фъстъка, килими,  медните съдове, чиято цена се обявава за килограм и уникалните сплескани маслени сладки с пълнеж от фурми в средата

Разбира се, аз веднага се лепнах на медните тенджери, подноси и тави. Изглеждаха много автентични – веднага ги вписах в  бъдещите си експозиции!

 

 

Тук за първи път зеблязах и чувалите с печени семки от дини и пъпеши. Още преди време четох, че този вид семки са много използвани в Иран. Купихме си от всичко по малко.

 

 

На следващия ден, след закуска се отправихме на югоизток към крепостта Бам.

 

Крепостта в Бам преди земетресението. Източник: Wikipedia

 

Уникална със своята архитектура. През 2003 година регионът е разтърсен от много мощно заметересение, което изравнява със земята целия град заедно със крепостта. Има много жертви. Десетина години по-късно започват реставрации и в момента са възстановени няколко стени и помещения в района на крепостта.

 

 

Бам след реставрацията. 

 

Тъй като беше горещо, по обяд решихме да постъпим като местните -  да си  направим пикник под дебелата сянка около крепостта в Раян.  Азаде и шофьорът се разпръснаха из малките магазинчета и за двадесет минути бяха готови. Купиха дори и диня!

В Иран големите супермаркети не са на почит – пазарува се от пазара или от квартални магазинчета.

 

 

 

Настанихме под дебелата сянка на едно дърво редом с местните. Разбира се, всички ни зяпаха и много ни се радваха. Вече свиквахме с това внимание.

Гостоприемството на иранците е впечатляващо - даваш на някого нещо, защото не ти трябва, а в замяна те ти дават два пъти повече! Остана ни половин диня и решихме да я подарим на семейството, излежаващо се до нас. В замяна те настояваха да вземем цял пъпеш!

 

 

Крепостта в Раян е по-запазена. Вътре много ясно може да се види как са изглеждали старите къщи – с широки вътрешни дворове и широки отворени пространства.

В краят на деня се насладихме на персийската градина Shazdeh′s garden  в близост до Махан.

 

 

Автобусът за Язд потегляше на следващия ден късния следобяд.

 

Времето преди това посветихме на градския пазар, каравансарая...

 

 

 

...хамама...

 

 

...

 

 

...джамията...

 

 

 

....и пихме чай в традиционна чайна.

 

 

 

 

На обяд, готвачът в хотела ни изненада със специални вегетариянски блюда – куку (омлет със зелени подправки и лук) и леща.

 

 

Беше много доволен от факта, че се е досетил да сготви нещо традиционно без  да използва месо. Ние също останахме доволни.

 

Два часа по-късно, блаженно настанени на втори ред в автобуса се отправиме към Язд…

 

 

Деси

 

Приказки от 1001 нощ: Шираз - културната столица на Иран.

Приказки от 1001 нощ: По следите на Персийската империя - Пасаргад и Персеполис.

Приказки от 1001 нощ - Техеран.
Хронология на едно пътешествие. Проверка на паспорт, необходимост от виза, купуване на пътеводител. Част 2.

Хронология на едно пътешествие. Проверка на паспорт, необходимост от виза, купуване на пътеводител. Част 2.
03-06-2015 18:11
Така, така, имаме си дестинация и маршрут, сега да отделим подобаващо внимание на визовите въпроси.  Тук е моментът да проверите дали паспортът ви ще е валиден поне 6 месеца след влизането в избраната страна. Колебаейки се „На къде?“, реших поне паспортът ми да е готов и го погледнах още през февруари. ...
виж още ...
Flower

Хронология на едно пътешествие. Проверка на паспорт, необходимост от виза, купуване на пътеводител. Част 1.

Хронология на едно пътешествие. Проверка на паспорт, необходимост от виза, купуване  на пътеводител. Част 1.
07-05-2015 15:53
След като преминахме успешно първия важeн етап от подготовката за далечно пътешествие, а именно изборът на дестинация, е време да се съсредоточим в неговата реализация.  Логичното начало за мен е проверката дали имате валиден паспорт и дали ви трябва виза. Ваденето на виза отнема най-много нерви и време и реално от ...
виж още ...
Flower

Хронологията на едно пътешествие. Месец преди началото – пътувай със стил. Дрехи и аксесоари за града.

Хронологията на едно пътешествие. Месец преди началото – пътувай със стил.  Дрехи и аксесоари за града.
14-06-2015 14:16
Започнах да разтягам много локуми покрай това пътуване. Някой ще си кажат, какво пък толкова - решаваш къде, мяташ багажа в раницата и тръгваш. Да, разбира се, че може и така. Аз също съм любител на спонтанното тръгване. Но в случая имам време да обмисля всичко и се възползвам от ...
виж още ...
Flower

Love calls everywhere and always…

Love calls everywhere and always…
14-02-2017
Според будизма, истинската любов има четири аспекта – великодушие, състрадание, радост и свобода. Не се страхувайте да покажете любовта си, да бъдете себе си, да заявите присъствие, да осъзнаете своето място и да оцените мястото и присъствието на другия в живота си... Думи като „Аз съм тук, за теб “ и „Аз ...
виж още ...
виж всички
Flower
Flower

Какво имам в хладилника?

Ако се чудите какво да сготвите с продуктите, които имате в хладилника, използвайте нашата търсачка. Въведете основен продукт и негов подвид, натиснете "Търси". Ще се появи списък от рецепти които съдържат всички продукти или част от тях.
Flower


Flower

Най-харесвани

Великденски КозунакДива ферментация на зеленчуци
Малиново изкушениеКартофен пай с леща и бакла
Соден хляб с лимец, босилек и чесънДвойно шоколадови кексчета с привкус на мента и лайм
Печен патладжан по персийски Картофени кюфтета
Flower

Студено кафе с ароматни подправки

Студено кафе с ароматни подправки
21-08-2016
  Всяко едно пътуване  на юг или на изток от Европа, е наслада както за душата, така и за небцето. И ако на изток към централна Азия, чаят постепенно измества кафето, то на юг към Африка, не само че е ежедневие, но и държи челни позиции.   Преди време попаднах на публикация на ...
виж още ...
виж всички

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек
08-02-2016
Сто процента освежаваща напитка за горещ или просто „труден“  ден. Всичко от което се нуждаете е парче охладен пъпеш, няколко стръка пресен босилек, вода и лед. Блендирайте или пасирайте всичко заедно. Декорирайте със свежи листенца босилек и сервирайте във висока стъклена чаша.   Наздраве,   Деси
виж още ...
виж всички