Пиказки от 1001 нощ: Исфахан - градът на тридесет и трите моста

Пиказки от 1001 нощ: Исфахан - градът на тридесет и трите моста


Пиказки от 1001 нощ: Исфахан - градът на тридесет и трите моста
22-02-2016

В Исфахан пристигнахме към края на първата десетдневка от престоя ни в Иран.

Чувствахме се в свои води. Свикванали с обстановката и хората, напускайки Язд , дори изпитах лека носталгия - с автентичния си вид градчето ми беше влязло под кожата.

С мисълта, че всичко за Иран е повече от ясно, пристигнахме в Исфахан – градът на 33те моста. 

Исфахан се оказа голям и модерен град. В центъра му се намира вторият по големина в света площад (след този в Пекин) – Naqsh-e Jahan и заедно с величествените си джамии, градини, къщи за отдих, лусксозни комплекси и крайбрежен парк, представлява привлекателно място, както за чуждениците, така и за местните туристи, наречени от Азаде - пътешественици. 

Хотелът ни  също беше нов и лъскав.  Пустинният чар на вътрешните дворове на старите караван сараи беше отстъпил място на кожените дивани и мраморни настилки. Дори и терасата на покрива беше наполовина остъклена.

Тръгнахме от Язд рано сутринта и за около 4 часа стигнахме до Исфахан. Настанихме се и излязохме за обяд.

Хотелът се намираше в близост до големия площад  и обиколката ни започна от там.

Пазарът беше разположен около площада. По обяд повечето от дюкяните са затворени. Но това не ни попречи да добием представа за стоките –  много бижута, предмети от ковано желязо, дрехи, килими, подправки и стоки за дома.

И ако до сега на нито един пазар не ни привикваха да разгледаме стоката, то тук само няколко часа по-късно, щяхме да разберем какво е това пазар и търговия на дребно и едро. Оживлението започва привечер към 5 – 6 часа.

 

 

Като чужденци се забелязвахме от далече.  Почти от всяка сергия ни привикваха да пием чай и да ни покажат единствените си невероятни килими. Дори се обиждат, ако им откажеш или кажеш че ще минеш по-късно. Спор няма килимите са хубави, но и скъпи.

Площадът е заобиколен от паркове, а зелените градинки са изпълнени с хора, седнали на пикник или полегнали за следобедна дрямка.

Малките деца се радваха и охлаждаха във водата на фонтаните.

 

 

 

Подкрепихме се за обяд в местен ресторант и се отправихме към първите забележителности.  Посетихме джамиите в края на площада - Sheikh Lotfollah Mosque  и Masjed-e Shah, резиденцията на Шах Абас – Ali-Qapu, построена през 16ти век и поседнахме на сянка в кафене, където за първи път от както сме в Иран, пихме истинско кафе сварено с подправки в джезве. Безценно!

 

 

Привечер, Азаде ни заведе в автентична чайна Azadegan Traditional Tea House скрита в малък каравансарай на пазара. Мястото, декорирано с хиляди чайници, звънци и други дранкулки, беше пълно с млади мъже и жени пушещи наргиле.

 

 

Заведението предлагаше ирански специалитети за хапване и разбира се чай. Работеше до късно, но ако добре си спомням, храна сервираха до към 21 часа.

На следващия ден направихме дълга обиколка на града. Предвижвахме се с такси, тъй като Исфахан е голям град и беше много топло да вървим по жегата. 

 

Започнахме с религозния комплекс Jameh. Разпложен върху 20000 квадратни метра обединяваше религиозни сгради от последните 800 години.  Все още се използва за религиозни събития. Няколко дни преди това, е имало голямо поклонение и килимите все още стояха проснати на двора. Представете си 20000 кв метра застлани с персийски килими?!

 

 

След комплекса отидохме да видим местната атракция – джамията с клатещите се минарета.  

Представете си малка джамия с две тесни минаренца, в които на всеки час влиза един як мъжага и започва да ги разклаща, а отдолу хората стоят и цъкат с език, възхвалявайки издържливостта на джамията.

 

 

С такси продължихме към Арменската част на града – религиозният комплекs Jofla.

 

 

След обилният обяд от любимия тип бюфет, групата ни от 5 човека  се раздели по интереси. Отново имаше забравен телефон в такси. Чарли си забрави телефона някъде, но уви неговият беше без активен роуминг и историята нямаше толкова щастлив край както моята. С Азаде отидоха в полицията, а ние с Деси се върнахме на големия площад. Където водени от мотото „В Рим прави като римляните“, единодушно решихме да се държим като иранци и полегнахме на сянка в парка. Досещате се, че не останахме незабелязани – превърнахме се в атракцията за деня на играещите на топка дечица. Но поне никой не ни закачаше и успяхме да си починем.

 

Фото кредит - Десислава Стоева


Към 4, местен търговец на килими ни разбуди с въпроса с няколко удивителни „Вие спите ли?!!!!“. Сякаш това беше най-необикновеното нещо, което може да правиш в парка. „Разбира се, че спим - всички тук следобед дремят!“

Сетих се, че няколко часа по-рано, учтиво отклоних поканата му за чай с разглеждане на килими с обещанието, че друг път ще минем обезателно!

Той издирваше китайци, които му писали, че ще го посетят да си купят килим. Борбата за клиенти е безмилостна!

 

Следобедния чай изпихме в градината на луксозния хотел Abbasi. Мястото си заслужава.

 

 

 

Тук виждаш другият свят на иранците – светът на богатите и суетните. Беше започнало да ми прави впечатление, че много жени ходят с медицински лепенки на носа. Не ми беше удобно да разпитвам Азаде, защото, казвам ви честно, мислех че са претърпели някакъв семеен скандал. 

Оказа се,  че в Иран е супер модерно, актуално и признак на добро материално състояние да си направиш пластична операция на носа! Дори, Иран е страната с най-много пластични операции в света, а Исфахан мястото с най-добрите пластични хирурзи в Иран! Уау!

 

 

Чарли го нямаше и чисто по женски се отдадохме на суетата и клюките. След освежаващата чаша ментов чайс пръчка захар, потеглихме към крайбрежието.

 

 

Да, през Исфахан минава голяма река.

 

 

В края на юли е почти пресъхнала, но парка покрай реката се е превърнал в място за срещи и забавления, а красивите мостове в сцена на местните музикални таланти.

Разходката по залез слънце – добър завършек на обиколката из Исфахан!

 

 

На следващия ден потеглихме към Машад....

 

 

Очаквайте продължение, 

 

Деси
Хронология на едно пътешествие. Проверка на паспорт, необходимост от виза, купуване на пътеводител. Част 2.

Хронология на едно пътешествие. Проверка на паспорт, необходимост от виза, купуване на пътеводител. Част 2.
03-06-2015 18:11
Така, така, имаме си дестинация и маршрут, сега да отделим подобаващо внимание на визовите въпроси.  Тук е моментът да проверите дали паспортът ви ще е валиден поне 6 месеца след влизането в избраната страна. Колебаейки се „На къде?“, реших поне паспортът ми да е готов и го погледнах още през февруари. ...
виж още ...
Flower

Хронологията на едно пътешествие. Месец преди началото – пътувай със стил. Дрехи и аксесоари за града.

Хронологията на едно пътешествие. Месец преди началото – пътувай със стил.  Дрехи и аксесоари за града.
14-06-2015 14:16
Започнах да разтягам много локуми покрай това пътуване. Някой ще си кажат, какво пък толкова - решаваш къде, мяташ багажа в раницата и тръгваш. Да, разбира се, че може и така. Аз също съм любител на спонтанното тръгване. Но в случая имам време да обмисля всичко и се възползвам от ...
виж още ...
Flower

Тази седмица в кухнята - приказки от 1001 нощ.

Тази седмица в кухнята - приказки от 1001 нощ.
11-08-2015 22:58
      Отделих много време в четене, проучване, говорене, суетене и съпреживяване  на пътуването до Иран. И въпреки всичко, изненадите започнаха още с качването на самолета за Техеран и продължиха до самия край в Табриз. Двадесет и четири уникални дни. Опознаването на бита и културата е в малките неща. В случките и лицата от пазарите ...
виж още ...
Flower

Love calls everywhere and always…

Love calls everywhere and always…
14-02-2017
Според будизма, истинската любов има четири аспекта – великодушие, състрадание, радост и свобода. Не се страхувайте да покажете любовта си, да бъдете себе си, да заявите присъствие, да осъзнаете своето място и да оцените мястото и присъствието на другия в живота си... Думи като „Аз съм тук, за теб “ и „Аз ...
виж още ...
виж всички
Flower
Flower

Какво имам в хладилника?

Ако се чудите какво да сготвите с продуктите, които имате в хладилника, използвайте нашата търсачка. Въведете основен продукт и негов подвид, натиснете "Търси". Ще се появи списък от рецепти които съдържат всички продукти или част от тях.
Flower


Flower

Най-харесвани

Великденски КозунакДива ферментация на зеленчуци
Малиново изкушениеКартофен пай с леща и бакла
Соден хляб с лимец, босилек и чесънДвойно шоколадови кексчета с привкус на мента и лайм
Печен патладжан по персийски Картофени кюфтета
Flower

Студено кафе с ароматни подправки

Студено кафе с ароматни подправки
21-08-2016
  Всяко едно пътуване  на юг или на изток от Европа, е наслада както за душата, така и за небцето. И ако на изток към централна Азия, чаят постепенно измества кафето, то на юг към Африка, не само че е ежедневие, но и държи челни позиции.   Преди време попаднах на публикация на ...
виж още ...
виж всички

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек
08-02-2016
Сто процента освежаваща напитка за горещ или просто „труден“  ден. Всичко от което се нуждаете е парче охладен пъпеш, няколко стръка пресен босилек, вода и лед. Блендирайте или пасирайте всичко заедно. Декорирайте със свежи листенца босилек и сервирайте във висока стъклена чаша.   Наздраве,   Деси
виж още ...
виж всички