Гладът като лекарство

Гладът като лекарство


Гладът като лекарство
23-09-2022

 

Питали ли сте се какво се изисква от нас, за да бъдем здрави и водим пълноценен и достоен живот?


Замисляли сте се какво е пълноценен живот?


Кара ли ни, раздаването на 100% на всички фронтове - работа, у дома, приятели, празници, почивки и тн, да се чувстваме по-добре, по-енергични?


Или по-скоро ни кара да искаме още и още, докато в един момент изтощението не ни погълне?


Това са въпроси, които сме склонни по-често да игнорираме, отколкото да обмислим. 


Погълнати от ежедневието се опитваме да сме перфектни в работата си,  да сме най-добрите партньори и родители у дома, да спортуваме, да се храним според новите тенденции, да правим и споделяме интересни неща, да сме на гребена на вълната…


Въпросът е до кога и колко време може да издържим така и кои са първите симптоми на burn out или така нареченото “прегаряне” ?


Личният ми опит показва, че обикновено първите симптоми, като раздразнение, проблеми със съня, лошо храносмилане, липса на енергия или наличие на хиперактивност, трупане на килограми, главоболие, прекомерна употреба на кафе, сладки и мазни храни или алкохол, не се вземат под внимание, като такива. 


Животът си продължава, докато организмът не спре сам, не се появи по-сериозен здравословен проблем или не ни озари прозрение, че нещо не е наред и това състояние не е нормално. 


При мен озарението се появи след няколко години, през които пристъпите ми на мигрена от един, два пъти годишно, преминаха през един, два пъти  на всеки 3 месеца и стигнаха до тежък пристъп всяка седмица. 


Тогава си казах “нещо не е наред, уж се храня балансирано, спортувам, медитирам, мисля позитивно, а имам мигрена всеки ден, холестеролът ми е висок, нивото на витамин Д ниско, а нивото на стрес дори не мога да го опиша”. 


Точно в този момент, може би преди повече от 8 месеца започна моята борба с “прегарянето”. 


Като за начало реших да напусна работата си в голяма консултантска фирма и да елиминирам стреса идващ от там. 

Така или иначе, от известно време, чувствах всяка работна ситуация, като голям, неразрешим проблем и реших че няма смисъл да се мъча и стресирам допълнително себе си и колегите. 

 

Знам, не е лесно да напуснеш добре платена позиция във фирма, в която си ценен и уважаван. Не е лесно, обаче е възможно! Когато човек не се чувства физически и психически добре, той първо трябва да се погрижи да бъде отново пълноценен за себе си и хората около него! И дори това да ви се струва невъзможно, поради ред причини - финансови, семейни и тн, е нещо, което си заслужава да обмислите и приоритизирате. 

Започнах да ходя на акупунктура и ограничих повечето преработени храни. 


Тези стъпки дадоха резултат още първите месеци, но не беше достатъчно. 


С времето забелязах, че определено, това което ядях има огромно значение, за това дали ще се събудя с главоболие или не.


Установих, че въпреки усилията, които полагам и ограничението на доста храни, нещо не се получава.


Чудех се - кои са тези храни, които ще ми помогнат да подържам стабилно здраве?


Кои са тези храни, които ще ми осигурят сила и енергия и ще ме избавят от мигрената?


И тогава една сутрин - 3та поредна с главоболие, ме осени идеята че имам нужда от тотална детоксикация и рестарт на организма.  


Къде да я направя нямах чудене - отворих  сайта на клиниката на д-р Емилова

 

През годините съм изпробвала различни форми на гладуване и знам, че определено от него има ефект. И когато говорим за гладуване, д-р Емилова е човека с най-много опит в България и не само. 

 

Към онзи момент, нещата за мен бяха сериозни и имах нужда от квалифицирана помощ. 


 

 

Обадих се в клиниката. За мой късмет през лятото клиниката се мести за два месеца на Боровец и все още имаше свободни места. Записах се за пълната програма от 20 дни гладуване с 10 дни захранване. 


И така в началото на юли, с нагласата, че каквото и да се случи там ще е за мое добро, се качих на Боровец. 


Още с настаняването останах с много приятно впечатление! Всичко е много добре организирано, обяснено, а служители на клиниката са изключително мили и приятни хора, с готовност и желание да помогнат по всяко време!


Всеки пациент получава индивидуален подход и грижи според състоянието му. 


Оказа се че гладът, всъщност не е “глад” в пълния смисъл на думата, защото всеки ден освен чай се приемаха и по 3 порции сезонни плодове. 


Времето минаваше неусетно, уплътнено с лекции с д-р Емилова, разходки в планината, китайска гимнастика и йога. 


Аз вярвам, че когато човек полага усилия, добрите резутати не закъсняват.

И още след първите 20 дни се почувствах много по-добре - чувствах се енергична, свежа, разбира се по-лека и подмладена поне с 10 години. 


Установих, че веднъж след като премахна чисто физиологическите проблеми, ми остава да работя върху нивата си на стрес и че китайската гимнастика и йогата много помогат за това. 


А ежедневното посещение на лекции и четенето на книгите, препоръчани от д-р Емилова, изцяло променят представата ни за храненето и това кое е правилно и кое грешно!


Определено, след срещата с доктор Емилова, нейния екип и историите на пациентите й, вече съм сигурна, че думите на Хипократ “Храната да бъде вашето лекарство и лекарството - вашата храна” са самата истина!


И ако наистина искате да поемете здравето си във ваши ръце и се чудите от къде да започнете - отидете там!


Клиниката на д-р Емилова е мястото, където практиката е дала резултат, а установеният начин на лечение и хранене гарантира добро физическо и душевно здраве! Клиника с кауза! Клиника, която работи за хората, с единствена цел да ги направи здрави! Откакто съществува клиниката от там са минали над 40 000 пациенти с различни хронични заболявания, някои с по-леки други с по-тежки! 


Това е изключително много опит и практика, от които всеки може да черпи стига да го пожелае сам, да не робува на предрасъдъци и да се довери на специалистите!

 

Огромни благодарности на целия екип и самата д-р Емилова - човек с голямо сърце, отдаден на хората и тяхното здраве!

 

Бъдете здрави и се пазете!

 

Деси Славчева

 

ПП. Тази статия не е платена публикация, споделям опита си защото всичко, което се случи в клиниката ми помогна много и искам повече хора да могат да стигнат до там. 


Love calls everywhere and always…

Love calls everywhere and always…
14-02-2017
Според будизма, истинската любов има четири аспекта – великодушие, състрадание, радост и свобода. Не се страхувайте да покажете любовта си, да бъдете себе си, да заявите присъствие, да осъзнаете своето място и да оцените мястото и присъствието на другия в живота си... Думи като „Аз съм тук, за теб “ и „Аз ...
виж още ...
виж всички
Flower
Flower

Какво имам в хладилника?

Ако се чудите какво да сготвите с продуктите, които имате в хладилника, използвайте нашата търсачка. Въведете основен продукт и негов подвид, натиснете "Търси". Ще се появи списък от рецепти които съдържат всички продукти или част от тях.
Flower


Flower

Най-харесвани

Великденски КозунакДива ферментация на зеленчуци
Малиново изкушениеКартофен пай с леща и бакла
Соден хляб с лимец, босилек и чесънДвойно шоколадови кексчета с привкус на мента и лайм
Печен патладжан по персийски Домашна лютеница
Flower

Студено кафе с ароматни подправки

Студено кафе с ароматни подправки
21-08-2016
  Всяко едно пътуване  на юг или на изток от Европа, е наслада както за душата, така и за небцето. И ако на изток към централна Азия, чаят постепенно измества кафето, то на юг към Африка, не само че е ежедневие, но и държи челни позиции.   Преди време попаднах на публикация на ...
виж още ...
виж всички

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек
08-02-2016
Сто процента освежаваща напитка за горещ или просто „труден“  ден. Всичко от което се нуждаете е парче охладен пъпеш, няколко стръка пресен босилек, вода и лед. Блендирайте или пасирайте всичко заедно. Декорирайте със свежи листенца босилек и сервирайте във висока стъклена чаша.   Наздраве,   Деси
виж още ...
виж всички