По Пътя на коприната - Узбекистан и Киргизстан. Подготовката.

По Пътя на коприната - Узбекистан и Киргизстан. Подготовката.


По Пътя на коприната - Узбекистан и Киргизстан. Подготовката.
11-08-2014

Не се сещам кога и как се зароди в мен желанието за пътуване из Централна Азия. Може би беше още преди няколко години, когато си купих книгата на английския пътешественик Колин Таброн – Сенки по пътя на коприната.

Четейки, такова пътуване ми изглеждаше, както много интересно, така и много далечно и неосъществимо. И така си остана за дълго време. До края на миналата година.

Тогава, на вечеря у сестра ми, срещнах една прекрасна двойка, която ми разказа за тяхното пътуване из Африка в стил „overland” (предвижване по суша).

След тази вечеря започнах да кроя планове и да търся оферти в интернет. Дестинацията не беше ясна. Както и с кой да отида. Не е лесно да намериш хора готови да пътуват седмици наред из пустошта и да спят на палатки дни наред.

 

 

Спомените ми от Африка бяха още пресни и ми се искаше да отида там за месец. Да пътувам по същия маршрут, както моите познати. Дори успях да го наместя според корпоративната ни ваканция и намерих двама други ентусиасти.

Уви, плановете се променят толкова бързо, колкото и се кроят. Смениха ми датите за отпуската, моите приятели се преместиха да живеят в Лондон…Като се замисля си е било направо за добро. Че с вируса, който сега върлува там, не е хич за посещение.

Върнах се в начална позиция. Започнах да търся отново и попаднах на „Планинските царства на Киргизстан”. Защо не? Понрави ми се. Напълно отговаряше на изискванията ми – беше далеч, пълно с високи планини и прекрасни гледки, къмпингува се, пътува се из неасфалтирани пътища...

 

 

И се започна…

Веднъж, като решиш на къде да потеглиш, първо проверяваш в сайта на министерството на външните работи дали ти трябва виза.

Оказа се, че  българските граждани се нуждаят от визи и за двете страни. За Узбекистан ти е необходима и покана. Агенцията, през която се записах за екскурзията, работеше с международната компания  The Visa Machine, която се занимава с издаването на визи и покани.

Направих малко проучване и реших, че ще кандидатствам сама за виза. Щеше да ми излезе по-евтино и щях да имам по-голям контрол върху паспорта си, защото ми предстоеше и едно служебно пътуване.

Посъветвах се с приятел как да кандидатствам за визите и той ми спомена за фирма от Казахстан, която се занимава с  издаването на покани за страни от Централна Азия и Иран.

В интернет открих и хора, които са ходили по тези места и те препоръчваха същата агенция – Stantours.  Писах им. Отговориха много бързо и за по-малко от 10 работни дни и 70$ имах покана.

Най-близките посолства се намираха в Истанбул.

Узбекистанското работеше само в понеделник, сряда и петък от 10 до 12 преди обяд. На бързо се стегнах за пътуване до Истанбул в неделя. Резервирах си хотел и си купих билет за автобуса. Автобусна фирма Метро пътува от София до Истанбул всеки ден. Автобусите са много удобни – имат дори и интернет. Стигат за около 9 часа. Спират на централната автогара в Истанбул от където може да си хванеш метрото и после трамвай Т1 до старата/новата част/ на Истанбул.

Понеделник  рано сутринта вече си пиех кафето на покрива на хотела в Истанбул и проучвах картата. Трябваше да си хвана трамвай Т1 в посока Кабаташ. Там да сляза и да си хвана автобус 25Е, който тръгва от автобусната спирката точно срещу трамвайната и отива към квартал Istinye.

Адресът на Узбекистанското посолство се намира в квартал  Istinye улица Sehit Halil Ibrahim Caddesi номер 23.

Беше ми необходимо някъде около час, за да стигна до там. В 9 часа сутринта пред посолството вече имаше хора, който се записваха в един лист. Записах се. Към 10 без 15 излезе човек от посолството и всички го наобиколиха. Аз постоях отстрани, чакайки някой да ме извика по списъка, но уви това не се случи.

От форумите в интернет знаех, че трябва да платя една такса в банката, която се намира на долната улица (предварително се огледах, като слизах от автобуса къде е, за да не се лутам по-късно). Не бях сигурна дали сумата все още е същата. Отидох да попитам пред посолството, но човекът който стоеше там знаеше само турски. Поогледах се. Попитах един мъж от опашката, който ми изглеждаше, като човек знаещ английски и го помолих да разпита. В крайна сметка, никой не можа да ми каже колко е таксата. Реших да рискувам и да отида да платя сумата от 70$, която предварително знаех. Поне имаше данни на гишето за сметката към която да преведа парите. Отидох. Платих. Върнах се. От посолството ме извикаха и за 15 минути ми лепнаха визата в паспорта. Документите, които дадох бяха поканата, квитанцията от банката, попълнена форма за кандидастване за виза и 2 снимки.

От там на обратно към автобусната спирка и Кабаташ. От Кабаташ хванах фуникюлара /вид трамвай без шефьор;)) към Таксим.

Посолството на Киргизстан открих много лесно. От спирката излизаш на площад Таксим, тръгваш покрай парка и първата пряка в ляво – улица Lamartin  номер 7.

Шансът ми  да се разберем там, беше по-голям, защото говореха руски. Попълних документите, платих в банката, която е точно до вратата на посолството. Таксуваха ме двойно за експресна поръчка и ме пратиха да пия кафе. След 2 часа се върнах. Малко са разсеяни в това посолство. Първо ми дадоха паспорта без визата, после ми бяха написали грешни дати. След около още един час си тръгнах с визата и дати, поправени с химикал. Малко се притесних, как ще погледнат на тази корекция на границата, но щях да му мисля, когато му дойдеше времето. Вярвах, че по тези места доларите оправят такива грешки;)

Имах втора нощувка в хотела, но реших да си тръгна за София, защото тепърва ме чакаше многото работа;)

Оставаше месец до самото пътуване, през който платих таксата, купих си самолетен билет, направих застраховката. Застраховката предлагана от туристическата фирма е много добра, покрива почти всякакви причини, които могат да те спрат да заминеш както и инциденти по време на пътуването.

 

 

Поръчах си и две карти на страните в които отивах от standford.co.uk.

Трябваше ми голяма раница, шалте, дебел спален чувал и „малко” дрехи.

И ето, един месец по-късно, в събота следобед, вече събирах багажа. Стана ми  лошо. Как да набутам багаж за един месец в раница от 50л и малка раница за другите неща?

В крайна сметка, ограничих багажа до 3 комплекта ежедневни дрехи, бельо, чорапи, полар, вятъро и водо устойчиво яке, планински обувки, маратонки и сандали. Памучен шал и слънчеви очила. Малко козметика, плажно масло. Голям пакет мокри кърпички. Руло тоалетна хартия.

Четири щипки, сапун за пране и въженце за простор. Канче, ножче и къмпинг прибор за хранене (3 в 1). Таблет. Бележник - да си водя записки. Пътеводител. Телефон. Челник. Фотоапарат. Зарядни. 3 комплекта батерии. SPOT, компас и две карти. SPOT е най-великото нещо - проследяващо устройство, с което твоите приятели могат да те следят през интернет къде се намираш;) Аз съм начинаещ пътешественик и си нямам собствен SPOT, но прятел ми даде неговия за това пътуване.

Взех и малко лекарства от първа необходимост - имодиум, активен въглен, деган, аспирин и парацетамол. И добре, че ги взех;) Но за това малко по-късно ще разкажа.

Да не забравя да спомена - имах копие от паспорта и визите, както и две резервни снимки в случай, че загубя нещо.

Имах всичко необходимо и нищо излишно;)

На другия ден, леко притеснена потеглих с 18 кг багаж към Ташкент…

 

 

 

 

Очаквай продължение…

 

Деси

 

По Пътя на коприната - Узбекистан и Киргизстан. София-> Истанбул->Ташкент.
По Пътя на коприната – Узбекистан и Киргизстан. Ташкент -> Самарканд.
По Пътя на коприната – Узбекистан и Киргизстан. Самарканд -> Ташкент-> Фергана
По Пътя на коприната – Узбекистан и Киргизстан. Фергана -> Ош -> Кочкор.
По Пътя на коприната – Узбекистан и Киргизстан. Кочкор -> Сонг Кул ->Каракол-> Бишкек.
По Пътя на коприната – Узбекистан и Киргизстан. Кочкор -> Сонг Кул ->Каракол-> Бишкек.

По Пътя на коприната – Узбекистан и Киргизстан. Кочкор -> Сонг Кул ->Каракол-> Бишкек.
18-10-2014 21:14
                    26.07.2014 Кочкор… Напредвахме с „бясна” скорост по черните пътища на Киргизстан към Кочкор. "Бясно"– разбирай 70-80 км в час. Бързахме да хванем пазара за животни, който приключваше около 1 часа на обяд.     Кочкор е едно от най-оживените места в централната част на Киргизстан. На пръв поглед нищо особено, но навлизайки ...
виж още ...
Flower

По Пътя на коприната – Узбекистан и Киргизстан. Самарканд -> Ташкент-> Фергана.

По Пътя на коприната – Узбекистан и Киргизстан. Самарканд -> Ташкент-> Фергана.
18-08-2014 22:21
18.07.2014 Самарканд По план тази сутрин напуснахме Самарканд в посока Ташкент. Това щеше да ми е първото пътуване с групата на камиона. Преди да се кача, ми показаха, кое къде е. Имахме отделение за големите багажи, спални чували и шалтета.  На покрива на камиона стояха палатките и огромна навита тента, която се ...
виж още ...
Flower

По Пътя на коприната – Узбекистан и Киргизстан. Ташкент -> Самарканд.

По Пътя на коприната – Узбекистан и Киргизстан. Ташкент -> Самарканд.
16-08-2014 23:11
  15.07.2014 Ташкент   Станах рано, за да имам време за кафе преди да тръгна към жп гарата. Слязох в ресторанта на хотела към 6.30. Там групичка руснаци тъкмо си довършваха водката и се канеха да скачат в басейна. Масата беше отрупана с бутилки от вино, водка и празни кутийки от сокове. Не ...
виж още ...
Flower

Love calls everywhere and always…

Love calls everywhere and always…
14-02-2017
Според будизма, истинската любов има четири аспекта – великодушие, състрадание, радост и свобода. Не се страхувайте да покажете любовта си, да бъдете себе си, да заявите присъствие, да осъзнаете своето място и да оцените мястото и присъствието на другия в живота си... Думи като „Аз съм тук, за теб “ и „Аз ...
виж още ...
виж всички
Flower
Flower

Какво имам в хладилника?

Ако се чудите какво да сготвите с продуктите, които имате в хладилника, използвайте нашата търсачка. Въведете основен продукт и негов подвид, натиснете "Търси". Ще се появи списък от рецепти които съдържат всички продукти или част от тях.
Flower


Flower

Най-харесвани

Великденски КозунакДива ферментация на зеленчуци
Малиново изкушениеКартофен пай с леща и бакла
Соден хляб с лимец, босилек и чесънДвойно шоколадови кексчета с привкус на мента и лайм
Печен патладжан по персийски Картофени кюфтета
Flower

Студено кафе с ароматни подправки

Студено кафе с ароматни подправки
21-08-2016
  Всяко едно пътуване  на юг или на изток от Европа, е наслада както за душата, така и за небцето. И ако на изток към централна Азия, чаят постепенно измества кафето, то на юг към Африка, не само че е ежедневие, но и държи челни позиции.   Преди време попаднах на публикация на ...
виж още ...
виж всички

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек
08-02-2016
Сто процента освежаваща напитка за горещ или просто „труден“  ден. Всичко от което се нуждаете е парче охладен пъпеш, няколко стръка пресен босилек, вода и лед. Блендирайте или пасирайте всичко заедно. Декорирайте със свежи листенца босилек и сервирайте във висока стъклена чаша.   Наздраве,   Деси
виж още ...
виж всички