Приказки от 1001 нощ: Язд - пустинният град.

Приказки от 1001 нощ: Язд - пустинният град.


Приказки от 1001 нощ: Язд - пустинният град.
30-09-2015

 

Постепенно синхронизирахме цикъла на пътешестване - събиране на багаж, пътуване, настаняване в хотел, разхвърляне на багаж, разглеждане, събиране на багаж, пътуване…

Отхвърляхме градовете един по един… А след всеки град, по-точно след всеки пазар, раниците ставаха все по-тежки…

В Язд пристигнахме след 5 часа път с автобус от Керман. Също, както автобусът от Шираз, беше комфортен с климатик, а ние отново окупирали втория ред седалки.  

Любимото ни! Настанихме се в реновирана стара къща, наподобяваща каравансарай, с вътрешен двор гъмжащ от най-всякакви хора – “Silk road” хотел.

 

 

Свечеряваше се и останахме в хотела да се насладим на хубавата градина и местна кухня.

 

Новият ден започна обещаващо - истинско кафе и диня за закуска!

 

Ех, обзе ни неистова радост! Почти 10 дни, откакто сме в страната на дините, без дори да вкусим и парченце. А кафето до такава степен е изместено от чая, че на някой места дори и разтворимо няма.  Тук ще вмъкна, че го очаквах и си бях взела от вкъщи малка френска преса и смляно кафе. Сутрин си правехме от него, а по-късно започнахме да си купуваме диня или пъпеш и да си я носим на закуската. Сервитьорите нямаха против - дори ни даваха голям нож и чиния.

 

Предстоеше обиколка на Язд – пустинният град.

Местоположението му, в централната част на Иран - между две пустини, го превръща във важен  град по Пътя на коприната.

 

 

 

Атмосферата на града се вписваше напълно с представите ми за Иран преди пътуването – жълтеникави стари къщи, направени от слама и кал, с затворени вътрешни дворове,  високи дувари и вентилационни комини. Равни покриви, на които може да излезеш и да се насладиш на залязващото слънце. Липсваше само летящото килимче!

 

 

Започнахме от покрайнините на града - Кули на мълчанието.

Втората най-разпространена религия в Иран е зороастризмът – старата персийска религия. Зороастрийците вярват, че след смъртта си,  човек не трябва да бъде погребван, защото разлагащата се плът замърсява земята. Не трябва да бъде  кремиран, защото плътта му замърсява огъня. Труповете на хората били оставяни в кули подобни на тези, за да бъдат изядени от лешоядите, а след това кокалите заравяни на специално място.

 

 

В момента кулите не се използват, а дълбоките ями са напълно покрити.

 

Извикахме си такси и отидохме до храма на зороастрийците, където се подържа вечният огън.

 

От там към музеят на водата.

Музеят на водата е мястото, което задължително трябва да се посети!

За град граничещ с пустинята, снабдаването с вода е било и все още е много важно. В музея може да се види как това се е случвало преди хиляди години. Как са се съхранявали продукти през горещите дни и дори как се е правило лед.

 

 

Друга зебележителност са така наречените вентилационни комини. Нещо подобно на комин с множество отвори, които долавят и отвеждат навътре в помещенията всеки полъх на вятъра.

 

 

В града се намира и джамията с най-високи минарета в Иран.

 

 

Истинско удоволствие ни достави разходката из старите улички, разговорите с местните хора - поканата на хлебаря от квартала  да влезем и разгледаме процеса на змесване и опичане на хляб;  знакът с ръка на случайно минаваща жена - да я придружим  към дажамията за вечерната молитва.

 

 

Без да искаме се уредихме с малък придружител - момче, на около 10 годишна възраст. Предложи помощта си при разговор с шофьор на такси. Владееше перфектен английски. След като стана ясно, че таксито няма да ни свърши работа, той  се зае с нашата разходка из стария град. Научихме мнoго за семейството му – имаше 10 братя и сестри, баща му беше обущар, а майка му домакиня. Всичките му братя и сестри бяха завършили училище и университет. Той самият говореше, като възрастен. На въпроса ми  дали сестра му, която беше завършила за проектант, упражнява професията си, той отговори „Както знаете някой мъже в Иран не разрешават на жените си да ходят на работа“. По думите му долових, че дори и самият той, макар и само на 10 години, осъзнаваше колко абсурдно звучи това.

След като се разделихме, срещнахме останалите от групата - Таиша, Чарли, Азаде и нейн приятел от Язд. Взехме такси буквално за 5 минути. Изведнъж, след като таксито потегли, осъзнах че телефонът ми е паднал от джоба в таксито! Уф!

Казах на Азаде.  Притесни се повече от мен. За щастие имах активен роуминг и тя започна да звъни, дори и смс на персийски пусна. Ако шофьорът го намери да прочете и разбере какъв е случаят. Звъняха повече от час.

Още на десетата минута  си казах „какво пък толкова“ – няма да си развалям екскурзията! Това да ми е проблемът! Яд ме беше само за снимките, но имах и на фотоапарата. Имах и таблет.

 

Наслаждавахме се на залеза  и сока от манго от покрива на една арт галерия, когато шофьорът върна обаждането! Каза че след 30 минути ще дойде в центъра да ми върне телефона. Яхуууу- манго сок за всички!

 

 

В приказния град се случват чудеса!

 

 

Язд е мястото за пазаруване на стари теракотени плочки, антикварни бижута и глинени съдове. Красиви, автентични и на много разумни цени.

 

 

Денят измина неусетно.

 

 

Рано на другата сутрин започнахме с акция по издирване на дрехите, които оставихме за пране в хотела. Последно бяха видяни предишният ден,  намятани да съхнат върху делвите на двора. Много смешно - пия си кафето и съзирам една лелка как ми простира шалварите и шала:)

 

След около 30 минути всичко беше на лице и се отправихме с автобуса към Исфахан – градът на тридесет и трите моста…

 

 

Деси

 

Приказки от 1001 нощ: Керман – към изгубените крепости.

Приказки от 1001 нощ: Шираз - културната столица на Иран.

Приказки от 1001 нощ: По следите на Персийската империя - Пасаргад и Персеполис.

Приказки от 1001 нощ - Техеран.
Приказки от 1001 нощ - Техеран.

Приказки от 1001 нощ - Техеран.
13-08-2015 20:15
Едно по едно се прокрадваха съмнения - къде отивам... как можах да избера точно тази дестинация... наистина ли искам да отида там от където всички странят...   Уви, три часа преди полета нямаше връщане назад…   Натиках тревожните мисли надълбоко, полях цветята, изключих електро уредите и потеглих. Имах среща с Лисана за вечеря и ...
виж още ...
Flower

Хронология на едно пътешествие. Проверка на паспорт, необходимост от виза, купуване на пътеводител. Част 2.

Хронология на едно пътешествие. Проверка на паспорт, необходимост от виза, купуване на пътеводител. Част 2.
03-06-2015 18:11
Така, така, имаме си дестинация и маршрут, сега да отделим подобаващо внимание на визовите въпроси.  Тук е моментът да проверите дали паспортът ви ще е валиден поне 6 месеца след влизането в избраната страна. Колебаейки се „На къде?“, реших поне паспортът ми да е готов и го погледнах още през февруари. ...
виж още ...
Flower

Хронологията на едно пътуване: Хаосът преди тръгване!

Хронологията на едно пътуване: Хаосът преди тръгване!
13-07-2015 22:25
И ето, дните се нижат и мечтите се сбъдват. Намерението от вчера е сбъдната реалност днес… Чустваш как всички тревоги, мисли и неволи от изминалите месеци изчезват, а ти си лек, изпълнен с предчуствие за нещо хубаво, нещо ново, нещо мистично… И някак си, с лекота, отброяваш оставащите до отпуската дни, кроиш ...
виж още ...
Flower

Love calls everywhere and always…

Love calls everywhere and always…
14-02-2017
Според будизма, истинската любов има четири аспекта – великодушие, състрадание, радост и свобода. Не се страхувайте да покажете любовта си, да бъдете себе си, да заявите присъствие, да осъзнаете своето място и да оцените мястото и присъствието на другия в живота си... Думи като „Аз съм тук, за теб “ и „Аз ...
виж още ...
виж всички
Flower
Flower

Какво имам в хладилника?

Ако се чудите какво да сготвите с продуктите, които имате в хладилника, използвайте нашата търсачка. Въведете основен продукт и негов подвид, натиснете "Търси". Ще се появи списък от рецепти които съдържат всички продукти или част от тях.
Flower


Flower

Най-харесвани

Великденски КозунакДива ферментация на зеленчуци
Малиново изкушениеКартофен пай с леща и бакла
Соден хляб с лимец, босилек и чесънДвойно шоколадови кексчета с привкус на мента и лайм
Печен патладжан по персийски Картофени кюфтета
Flower

Студено кафе с ароматни подправки

Студено кафе с ароматни подправки
21-08-2016
  Всяко едно пътуване  на юг или на изток от Европа, е наслада както за душата, така и за небцето. И ако на изток към централна Азия, чаят постепенно измества кафето, то на юг към Африка, не само че е ежедневие, но и държи челни позиции.   Преди време попаднах на публикация на ...
виж още ...
виж всички

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек
08-02-2016
Сто процента освежаваща напитка за горещ или просто „труден“  ден. Всичко от което се нуждаете е парче охладен пъпеш, няколко стръка пресен босилек, вода и лед. Блендирайте или пасирайте всичко заедно. Декорирайте със свежи листенца босилек и сервирайте във висока стъклена чаша.   Наздраве,   Деси
виж още ...
виж всички